{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U izgradnju novog Islamskog centra u Mainzu do sada uloženo 650.000 eura

F
30.1.2015. u 10:05
86
54
U izgradnju novog Islamskog centra u Mainzu do sada uloženo 650.000 eura
86
U izgradnju novog Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u njemačkom gradu Mainzu uloženo je do sada oko 650.000 eura.
Za godinu i po dana koliko traje izgradnja džamije u glavnom gradu njemačke Savezne države Rheinland - Pfalz učestvovalo je 1.045 donatora, najvećim dijelom džematlija i prijatelja iz drugih džemata u okviru Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke, dijaspore i Bosne i Hercegovine.

Do sada je u novčanim sredstvima evidentirano 1.015 donatora, i oko 30 donatora u materijalu što je ukupno 1045 donatora.

"Kampanja 'Mi gradimo uz Allahovu dž.š. pomoć – Pridružite nam se!' sa kojom smo krenuli u ovaj projekat odjeknula je i doprla do naših ljudi u Njemačkoj, i ako hoćete širom svijeta. Naš džemat, hvala Allahu dž.š. istim intenzitetom, voljom, i naporima, ulazi u drugu fazu izgradnje Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Mainzu. Prvu fazu koja je podrazumijevala grube radove na objektu i postavljanje kupole smo u decembru prošle godine priveli kraju. I pored toga što vremenski uslovi ne idu na ruku građevinarima, radovi na našem Centru nisu prekidani. Džamijski prostor je već omaleterisan, a trenutno se postavljaju posljednji prozori na objektu", saopćeno je iz Islamske zajednice Bošnjaka u Manzu.

Ostalo je da se završe unutrašnji radovi, što podrazumijeva električne instalacije, grijanje, sanitarije, malterisanje, pod i fasada, kao i unutrašnje opremanje Centra. Krajem septembra 2013. godine kamen temeljac za novu džamiju položio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović, zajedno sa džematlijama džemata Mainz i ministricom Savezne države Rheinland – Pfalz za integracije Irenom Alt, te predsjednicom općine Hechtsheim i članicom Bundestaga Ursulom Groden Kranich.

Budući Islamski centar Bošnjaka u Mainzu gradi se na lokaciji Mainz – Hechtsheim, koja objedinjava 1750 m2 građevinskog zemljišta. Sam objekt će biti izgrađen na četiri etaže i ukupne je kvadrature 1500 m2, sa ciljem da se zadovolje potrebe jednog modernog islamskog centra, sa 150 m2 mesdžida za muškarce i 70 m2 za žene, ali i sa multifunkcionalnom salom, restoranom, kuhinjom, ostavom, podrumom, bibliotekm, uredom, čajnom kuhinjom, salom za sastanke, učionicama, stanovima, i parking prostorom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: