Regija
100

Počela gradnja islamskog centra u Ljubljani, kraj radova za tri godine

Piše: N. N.
Budući izgled Islamskog centra u Ljubljani
Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i muftija ljubljanski Nedžad Grabus danas su ozvaničili početak gradnje džamije i islamskog centra u Ljubljani.

Zbog različitih prepreka Islamska zajednica čekala je na početak gradnje punih pet godina. Projekt izgradnje džamije vrijedan je 22,3 miliona eura. Za okončanje projekta bit će potrebno osigurati sredstva za unutrašnju opremu u iznosu 2,4 miliona eura, kao i sredstva za izgradnju novog dijela ceste i potrebne infrastrukture u iznosu 1,3 miliona eura.

Do sada je u projekat Islamskog kulturnog centra uloženo 8,2 miliona eura. Prva faza izgradnje trajat će do 15. aprila 2016. godine. Okončanje cijelog projekta predviđeno je za naredne tri godine.

Nešto više od 11 miliona eura potrebnih za gradnju centra donirala je država Katar.

''Prešli smo dug, trnovit i težak put kako bismo došli do ovog trenutka. Teško je vjerovati da smo konačno potpisali ugovor za izgradnju islamskog kulturnog centra. To je kruna svih dosadašnjih napora, iskušenja, želja i dova koje smo učili za ovaj trenutak. Zato je danas dan u kojem ćemo se prvo zahvaliti Uzvišenom Bogu, bez čije pomoći bismo teško došli do ovog čina. Zahvaljujem se svim donatorima koji su svojim prilozima podržali ovaj projekat. Hvala i svima onima koji su nam pomogli savladati administrativne prepreke”, rekao je prije nekoliko dana muftija Grabus prilikom potpisivanja ugovora s izvođačima radova.

Islam je, poslije katoličanstva, druga najbrojnija religija u Sloveniji. Prema rezultatima popisa iz 2011. godine 2,4 posto, odnosno blizu 50.000 stanovnika Slovenije su muslimani. Ogromna većina muslimana su iz BiH, Kosova i drugih dijelova Balkana.

Kamen temeljac za izgradnju centra položen je 2013. ali su radovi kasnili zbog različitih administrativnih prepreka.