{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bombaš Al-Kaide bio dvostruki tajni agent

9.5.2012. u 08:06
1
51
Bombaš Al-Kaide bio dvostruki tajni agent
1
Bombaš Al-Kaide bio dvostruki tajni agent
Foto: Arhiv/AFP
Izvještaji iz Sjedinjenih Američkih Država ukazuju na to da je bombaš samoubica iz spriječenog terorističkog napada bio dvostruki tajni agent.
Neki od američkih zvaničnika su rekli da je osoba koju je jemenski ogranak Al-Kaide poslao da napadne avion koji je letio za Ameriku, bio dupli agent koji se ranije ubacio u terorističku grupu. Agent je napustio Jemen i predao eksplozivnu napravu CIA-i.

Američke obavještajne službe su prošli mjesec došle do informacija da militanti Al-Kaide Arabijskog poluotoka (AQAP) planiraju napasti avion sofisticiranom verzijom bombe koja se može sakriti u donjem vešu, slične onoj iz propalog pokušaja terorističkog napada 2009. godine.

Zvaničnici su rekli javnosti da su osobu koja je trebala izvršiti napad regrutovale obavještajne službe Saudijske Arabije i poslale u Jemen gdje se infiltrirao u terorističku ćeliju, prenosi BBC.

Agent je imao za zadatak da uvjeri AQAP da želi postati bombaš samoubica. Za izvršenje zadatka, agentu je data eksplozivna naprava, koju je on dostavio CIA-i i zvaničnicima Saudijske Arabije. Agent je sada na sigurnom u Saudijskoj Arabiji.

FBI je u fazi analiziranja eksplozivne naprave.

Zvaničnici su izjavili da je veoma sofisticirana i da bi je bilo teško otkriti čak i prilikom pažljivog pregleda.

Za razliku od bombe iz propalog pokušaja napada 2009. godine, ova je imala dva detonatora, a čini se da je obje napravio isti izvor. Eksperti se slažu da bomba na sebi ima oznake proizvođača bombi terorističke grupe AQAP Ibrahima Hassana al-Asirija.

Glavna razlika između ovih dviju bombi je to što je u drugoj korišten jak vojni eksploziv u koji bi bez problema oborio avion.

''Sama ideja za napad znači da teroristi i dalje pokušavaju razviti sve gore načine da ubiju nevine ljude'', rekla je Hillary Clinton, američka državna sekretarka.

Tajni agent je uspio dostaviti i informacije koje su dovele do zračnih napada u Jemenu u kojima je ubijen Fahd al-Quso, jedan od vođa AQAP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: