Svijet
0

Američki zvaničnici: Jezgro Al-Kaide u biti nestalo

FENA
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Godinu dana nakon što je američka vojska ubila Osamu bin Ladena, Al-Kaida je u biti nestala, ali neki njeni manji ogranci i dalje predstavljaju prijetnju Americi, kazali su američki zvaničnici.

Novi lider jezgra al-Kaide, Ajman el-Zavahiri, i dalje teži ka tome da napadne SAD, ali njegova grupa sa sjedištem u Pakistanu se bori za opstanak. To umanjuje prijetnju za još jedan kompleksan napad atomskom bombom ili biološkim oružjem, kažu zvaničnici. Al-Kaidini ogranci i dalje predstavljaju opasnost, najviše jemenska Al-Kaida na Arapskom poluotoku.

Takve grupe nisu sposobne za izvršavanje kompleksnih napada unutar SAD-a, ali mogu napasti prekomorske zapadnjačke mete, a grade vojsku i dovode stručnjake za smrtonosne napade.

Prelaz iz jedinstvene, smrtonosne organizacije na višebrojne manje ogranke se ne čini poboljšanjem. Međutim, SAD vjeruje da je ubistvo bin Ladena i kontinuirane američke protuterorističke akcije smanjilo izglede za sofisticiran napad na SAD poput onoga 11. septembra 2001. godine u New Yorku ili smrtonosna bombardovanja u Madridu 2004. i Londonu 2005. godine.

Veoma su mali izgledi da se dogodi napad al-Kaide oružjem za masovno uništenje, prenosi AP. Zavahiri nije uspio ujediniti više grupa u jedinstvenu kohezivnu silu koja bi se fokusirala na jedan napad velikih razmjera. Ogranci Al-Kaide u Jemenu, Somaliji, Iraku ili sjevernoj Africi su obećali odanost Zavahiriju, ali su nezadovoljni njegovim vodstvom.

Zavahiri ima reputaciju nemarnog vođe i nekarizmatičnog govornika. Gubitak jedinstvenog, karizmatičnog glasa uzrokovao je javljanjem više glasova koji će dati inspiraciju pokretu, kažu američki zvaničnici. Još jedan pozitivni znak jeste što al-Kaida nije uspjela iskoristiti Arapsko proljeće u Egiptu, Tunisu ili Libiji. S druge strane, zvaničnici kažu da al-Kaida radi na podsticanju pobune u Siriji.

Ako političko previranje u bilo kojoj od postrevolucijskih država ne urodi stvaranjem stabilne vlade, al-Kaida i njeni ogranci bi mogli iskoristiti politički vakuum. To se dogodilo u Jemenu, gdje je al-Kaida u potpunosti iskoristila političku krizu kako bi uspješno preuzela kontrolu nad nekim dijelovima zemlje.

Uprkos sve većem broju napada američkih bespilotnih letjelica i jemenskih sigurnosnih snaga, jemenska al-Kaida se i dalje raste i razvija. Međutim, američki zvaničnici ističu da SAD-u ne prijeti napad većih razmjera zahvaljujući njihovim kontinuiranim naporima u ratu protiv terorizma.