Svijet
3

Spriječen novi teroristički napad na SAD

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Američke i druge obavještajne službe su nedavno spriječile pokušaj postavljanja bombe na putnički avion. Prilikom operacije je zaplijenjena eksplozivna naprava slična onim koje je Al-Kaida ranije koristila.

Prijetnja je otkrivena prije nego je iko bio u opasnosti. Eksplozivna naprava, slična onoj koja je trebala biti iskorištena u propalom pokušaju otmice aviona iz 2009. godine, je zaplijenjena. Napravu je trebao aktivirati bombaš samoubica.

Glasnogovornik Odjela za domovinsku sigurnost je rekao da trenutno nemaju specifičnih, vjerodostojnih informacija o planiranim terorističkim napadima na Sjedinjene Američke Države, ali da prate sve moguće prijetnje.

Prijetnja je otklonjena na godišnjicu vojne operacije u kojoj je ubijen Osama bin Laden, piše CNN.

''Ovaj incident nam jasno govori da ova zemlja mora ostati oprezna i pratiti one koji bi je mogli napasti. Uradit ćemo sve što je potrebno kako bi Amerika bila sigurna'', rekao je Leon Panetta, sekretar odbrane.

FBI sada provodi tehničku i forenzičku analizu pronađenog eksplozivnog uređaja. Uređaj je trebao biti postavljen na avion koji putuje za SAD. Međutim, uređaj nikada nije stigao do aviona.

Uređaj je sličan drugim koje je ranije koristila Al-Kaida Arabijskog poluotoka (AQAP), najopasniji saveznik Al-Kaide.

''AQAP je odgovorna grupa u ovom slučaju. Uređaji su veoma slični, ali postoje i neke bitne razlike. Čini se da AQAP pokušava poboljšati tehnologiju kako njihovi pokušaji ne bi propali kao 2009. godine'', rekao je jedan vladin zvaničnik.

Američka vlada vjeruje da AQAP ima više od 1.000 članova u Yemenu i da su povezani sa vrhom Al-Kaide u Pakistanu.

Jemenski AQAP se povezuje sa dva najozbiljnija pokušaja terorističkih napada posljednjih godina: propali pokušaj iz 2009. godine i slučaj iz 2010. godine, kada su na teretni avion koji je letio za Chicago ubačene bombe.

U oba slučaja agencije vjeruju da je bombe napravio Ibrahim al-Asiri. Obje bombe su sadržavale PETN, bijeli eksploziv u prahu koji rendgenski zraci teško otkrivaju.

Jemenske vlasti se već godinama bore protiv AQAP-a. U nedjelju je u zračnim napadima ubijen Fahd al-Quso, jedan od vođa.