Robert Zoellick
0

"Bogati više ne mogu nametati svoju volju"

FENA
Robert Zoellick (Foto: Reuters)
Robert Zoellick (Foto: Reuters)
Na nedavnom skupu u centru "Woodrow Wilson", predsjednik Svjetske banke (WB) Robert Zoellick, izjavio je da bogate zemlje ne mogu više nametati svoju volju zemljama u razvoju.

Prema njegovim riječima globalnu finansijsku krizu izazvale su razvijene zemlje, dok su zemlje, koje su donedavno pripadale "trećem svijetu", pomogle da se iz nje izađe.

"Naš svijet će za deset godina izgledati potpuno drugačije. Već vidimo promjene. Sudjelovanje Azije u globalnoj potrošnji poraslo je sa sedam posto 1980. na 21 posto 2008. Azijske berze danas učestvuju sa 32 posto kapitala na svjetskim tržištima, pretekavši Sjedinjene Države sa 30 posto i Evropsku uniju s 25 posto", navodi predsjednik WB-a Zoellick.

Ove promjene nisu donijele samo Kina i Indija, dodao je, prenio je Glas Amerike.

"Sudjelovanje zemalja u razvoju u globalnom bruto proizvodu u smislu kupovne moći poraslo je sa 33,7 posto 1980. na 43,4 posto 2010. Zemlje u razvoju obećavaju dalji dinamičan gospodarski rast u narednih pet godina i duže. Zemlje podsaharske Afrike mogle bi da ostvaruju prosječan ekonomski rast od oko šest posto do 2015., dok bi u Južnoj Aziji, gdje živi polovina siromašnog stanovništva u svijetu, taj postotak mogao iznositi sedam posto godišnje."

Bliski Istok je postao važan izvor kapitala za ostali svijet, nastavlja predsjednik Svjetske banke. "I sve više postaje centar za poslovne usluge između Azije i Istoka i Juga, kao i između Evrope i Afrike. Prema službenim procjenama, rezerve Vijeća zalivskih zemalja iznosile su više od 500 milijardi dolara krajem 2008., dok su državne rezerve tih zemalja dostigle hiljadu milijardi dolara."

U Latinskoj Americi, objašnjava Zoellick, u periodu između 2002. i 2008. oko 60 miliona ljudi se izvuklo iz siromaštva, a sve brojnija i imućnija srednja klasa tog kontinenta potaknula je povećanje obima uvoza za 15 posto godišnje.

Zoellick se osvrnuo i na Afriku. "Prvi ulagači su osjetili šansu u Africi. Promjenom politike došlo bi do značajnog rasta privatnog sektora. U desetogodišnjem razdoblju do 2008. privatni sektor je uložio više od 60 milijardi dolara u komunikacije u Africi, tako da sada 65 posto, odnosno 400 miliona Afrikanaca danas posjeduje mobilne telefone."

Prema Zoellickovom mišljenju, Afrika bi mogla zamijeniti Kinu kao industrijsku bazu svijeta. Oko 80 posto Afrikanaca zarađuje manje od dva dolara dnevno.

"Moguće je potaknuti kineske kompanije da svoje tvornice lociraju u Africi, kako za domaću proizvodnju, tako i za izvoz. Kineske kompanije bi mogle osigurati, ne samo strojevi i 'know-how' nego mreže za marketing i distribuciju. Svjetska banka u suradnji s afričkim zemljama i Kinom već radi na uspostavljanju industrijskih zona u Africi."

Nastale, kako ih Zoelick naziva, "tektonske promjene" nalažu i reformu multilateralnih institucija, jer je prošlo vrijeme "ekskluzivnih klubova". Došlo je vrijeme "proširenih udruženja", koja će graditi novu globalnu finansijsku i trgovinsku arhitekturu, zaključio je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick.