U Ženevi
5

Blinken i Lavrov održali sastanak: SAD će se naredne sedmice izjasniti o ruskim zahtjevima

V. K.
Blinken i Lavrov prije današnjeg sastanka (Foto: EPA-EFE)
Blinken i Lavrov prije današnjeg sastanka (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i državni sekretar SAD-a Antony Blinken okončali su današnji sastanak u Ženevi, na kojem je razgovarano o sigurnosnim zahtjevima Rusije prema NATO-u i ukupnoj situaciji na istoku Evrope.

Kako prenose ruski mediji, sastanak je, kako je i planirano, trajao oko sat i po, a diplomate su prije sastanka iznijele nekoliko uvodnih riječi, nakon čega su pregovori nastavljeni iza zatvorenih vrata.

Nakon sastanka medijima se obratio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je iznio određene detalje susreta diplomata.

"Ovo je nastavak razgovora NATO-a i Rusije, koji su održani od 10. do 12. januara. Čuli smo prvu reakciju SAD-a na naše zahtjeve kroz ove formate sastanaka. Kada su Sjedinjene Američke Države predložile ovaj sastanak, mi smo bili upozoreni da će ovo biti preliminarni sastanak te da će služiti kao priprema za američke odgovore na ruske zahtjeve", rekao je Lavrov.

Amerika obećala dostavljanje pismenih odgovora Rusiji (Foto: EPA-EFE)
Amerika obećala dostavljanje pismenih odgovora Rusiji (Foto: EPA-EFE)

Vjerovatno najvažniji dio današnjeg sastanka upravo se odnosio na ruske sigurnosne zahtjeve, a Lavrov je najavio kako je dobio obećanje Blinkena da će SAD dostaviti odgovore u pismenoj formi naredne sedmice.

"Naredne sedmice će SAD predstaviti svoje odgovore na naše zahtjeve koje smo iznijeli prije nekoliko sedmica. Blinken je rekao kako je zadovoljan razmjenom mišljenja te da će današnji sastanak pomoći američkoj strani da formira svoje odgovore koji će biti dostavljeni do 30. januara", pojašnjava Lavrov.

Nakon toga, šef ruske diplomatije se osvrnuo na situaciju u Ukrajini i navode o mogućoj ruskoj invaziji.

"Govore o gomilanju trupa na našoj teritoriji, a u isto vrijeme kažu kako se nas ne tiče to šta Amerikanci rade sa svojim trupama u Evropi. Razgovarali smo o tome i složili smo se da dijalog mora biti razumniji. Ovo definitivno nije kraj našeg dijaloga. Širenje NATO-a uspostavljeno je kao pandan SSSR-u, a sada funkcioniše sad protiv Rusije. Uzmimo kao primjer istočnu Evropu i baltičke države. Upozorili smo ih da će širenje NATO-a na ove prostore dovesti do ekstremizma, a oni su nas uvjeravali da će fobija sovjetskog vremena nestati i da će se ta regija pretvoriti u mirno okruženje. Međutim, rusofobija se u Poljskoj i baltičkim državama pojačala", msmatra Lavrov.

Je li napravljen mali korak naprijed u deeskalaciji? (Foto: EPA-EFE)
Je li napravljen mali korak naprijed u deeskalaciji? (Foto: EPA-EFE)

Na kraju, Lavrov je naglasio kako mu je jasna zabrinutost SAD-a o Ukrajini, ali i kako se treba fokusirati na detalje ruskih sigurnosnih zahtjeva.

"Kao što sam rekao, naše američke kolege su stavile Ukrajinu u fokus i razumijem zabrinutost, ali nakon naših objašnjenja shvatili su da se moraju fokusirati na detalje našeg sporazuma. Zasad čujem samo riječ zabrinutost, zabrinutost, zabrinutost", rekao je šef ruske diplomatije.

U zaključku je Sergej Lavrov još jednom pojasnio kako će novi sastanci SAD-a i Rusije ovisiti o američkim odgovorima na ruske zahtjeve.

"Ne mogu reći jesmo li na pravom putu, ali to ću znati nakon što dobijemo američke odgovore. Nakon što dobijemo odgovore, vidjet ćemo kada i u kojem formatu ćemo organizovati nove sastanke", zaključio je Lavrov.