The Observer
0

Bizarni diktator odbrojava posljednje dane

FENA
Nagađanja oko daljnje sudbine Moamera Gadafija pune stranice britanskih listova u nedjelju, a The Observer konstatira da se obruč oko dugogodišnjeg libijskog lidera steže i da ovaj "bizarni diktator" odbrojava posljednje dane svoje 42-godišnje vladavine.

Observer se opširno osvrće na ličnost Gadafijeva sina Saifa al-Islama, koga opisuje kao obrazovanoga, harizmatičnog i - psihotičnog.

Saif, čije je lice protekle sedmice simboliziralo prkos narodnoj pobuni, kao zapadno obrazovan intelektualac i prijatelj mnogih britanskih političara i poslovnih ljudi, smatran je nasljednikom pukovnika Gadafija i vjesnik "nove zore" u Libiji.

Njegov bivši profesor na uglednom LSE-u (London School of Economics) objašnjava kako je Saif, koga se sjeća kao studenta privrženog ideji demokracije, našavši se pritiješnjen dramatičnim događajima, napravio tragičnu i sudbonosnu grešku opredijelivši se za lojalnost očevom režimu, prenosi Observer.

The Sunday Times piše o vojnoj pomoći koju predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe šalje Gadafiju, svome dugogodišnjem savezniku i financijeru. Vojnici iz Zimbabvea pridružuju se još nekim "afričkim plaćenicima" iz Obale Bjelokosti, Čada i Mauritanije.

Britanski obavještajni izvori navode da bi Gadafi mogao potražiti azil u Zimbabveu ako procijeni da mu je nemoguće opstati na vlasti.