{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bizarni diktator odbrojava posljednje dane

F
27.2.2011. u 18:13
0
33
Bizarni diktator odbrojava posljednje dane
0
Bizarni diktator odbrojava posljednje dane
Nagađanja oko daljnje sudbine Moamera Gadafija pune stranice britanskih listova u nedjelju, a The Observer konstatira da se obruč oko dugogodišnjeg libijskog lidera steže i da ovaj "bizarni diktator" odbrojava posljednje dane svoje 42-godišnje vladavine.
Observer se opširno osvrće na ličnost Gadafijeva sina Saifa al-Islama, koga opisuje kao obrazovanoga, harizmatičnog i - psihotičnog.

Saif, čije je lice protekle sedmice simboliziralo prkos narodnoj pobuni, kao zapadno obrazovan intelektualac i prijatelj mnogih britanskih političara i poslovnih ljudi, smatran je nasljednikom pukovnika Gadafija i vjesnik "nove zore" u Libiji.

Njegov bivši profesor na uglednom LSE-u (London School of Economics) objašnjava kako je Saif, koga se sjeća kao studenta privrženog ideji demokracije, našavši se pritiješnjen dramatičnim događajima, napravio tragičnu i sudbonosnu grešku opredijelivši se za lojalnost očevom režimu, prenosi Observer.

The Sunday Times piše o vojnoj pomoći koju predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe šalje Gadafiju, svome dugogodišnjem savezniku i financijeru. Vojnici iz Zimbabvea pridružuju se još nekim "afričkim plaćenicima" iz Obale Bjelokosti, Čada i Mauritanije.

Britanski obavještajni izvori navode da bi Gadafi mogao potražiti azil u Zimbabveu ako procijeni da mu je nemoguće opstati na vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: