Svijet
0

Tri velike sile traže odlazak Gadafija

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Lideri Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država saopćili su u petak da će NATO nastaviti svoju vojnu kampanju u Libiji sve dok Moamer Gadafi ne napusti vlast.

Britanski premijer David Cameron, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i američki predsjednik Barack Obama rekli su da bi dozvoljavanje Gadafiju da ostane na vlasti predstavljalo "nezamislivu izdaju" libijskog naroda, prenijela je VoA.

U zajedničkom saopćenju koje je prenijelo nekoliko svjetskih listova spomenuti čelnici kažu kako je "nezamislivo da neko ko je pokušao masakrirati vlastiti narod može igrati neku ulogu u njegovoj budućoj vladi".

Gadafijeva kći Ajša Gadafi, također u petak, ustala je u obranu svog oca, obrativši se grupi od nekoliko stotina pristalica, okupljenih ispred jedne od njegovih rezidencija u Tripoliju, koju su Sjedinjene Države bombardirale 1986. godine.

Ajša Gadafi je rekla okupljenima da bi ostavka njezina oca predstavljala, kako se izrazila, "uvredu" za sve Libijce.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sastali su se u petak drugi dan uzastopno u Berlinu u nastojanju da izglade nesuglasice oko toga kako bi trebalo voditi vojnu intervenciju u Libiji.

Francuska i Britanija pozivaju saveznike da pojačaju zračne napade na Gadafijeve snage, ali druge zemlje strahuju od proširivanja vojne misije. NATO je saopćio da je u petak usvojio novu politiku s ciljem lakšeg uključivanja vanjskih partnera u alijansu.

U petak su također obavljeni sastanci s dužnosnicima Rusije, koja se protivi vojnoj intervenciji u Libiji. Planirani su i dodatni sastanci sa dužnosnicima Ukrajine i Gruzije.

Gadafijeve snage u četvrtak su zasipale raketama grad Misratu, a pobunjenici kažu da su u tome gradu, trećem po veličini u Libiji, ubijene najmanje 23 osobe.

Libijska televizija je izvijestila da su zrakoplovi NATO-a u četvrtak napadali ciljeve u Tripolija. Očevici u prijestolnici kažu da se čulo nekoliko snažnih eksplozija ubrzo nakon što su zrakoplovi NATO-a proletjeli nebom iznad grada.