Svijet
0

Nastavak savezničkih udara po Libiji, traži se političko rješenje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodna koalicija je u subotu nastavila vršiti vojni pritisak na režim pukovnika Moamera Gadafija u Libiji, dok se istovremeno traži politički izlaz iz operacije koja bi se mogla zakomplicirati.

Koalicija je u petak navečer i tokom noći na povela napad na grad Zliten, udaljen 160 km istočno od glavnog grada, nad područjem Al-Watia i bombardirala vojnu bazu u Tajuri, predgrađu Tripolija, prema libijskoj televiziji i jednom svjedoku.

Nekoliko vojnih baza smješteno je u tome istočnom predgrađu glavnog grada koji je svakodnevno meta napada koalicije od početka operacija u Libiji 19. marta.

Nacionalna televizija objavila je ranije da su "civilni i vojni ciljevi u Zlitenu meta bombardiranja kolonijalističkog agresora". Područje Al-Watije u kojoj se nalazi vojna baza također je meta "raketa dugog dometa", dodala je televizija.

U petak je libijski režim izrazio spremnost da pristane na plan Afričke unije (AU) koji nudi prekid sukoba i otvaranje dijaloga između Libijaca kao prethodnicu demokratske tranzicije.

Kako se bliži samit predviđen za utorak u Londonu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je najavio "francusko-britansku inicijativu" radi političkog rješenja sukoba "kako bi pokazao da rješenje može biti samo vojno". Nekoliko sati ranije šef francuskog glavnog stožera Edouard Guillaud kazao je da će se vojne operacije vjerojatno produžiti na "sedmice".

Tokom zadnjih sati lovci-bombarderi koalicije vodili su napade na Ajdabiyu gdje se nalaze vojnici na strani Gadafija. Iskoristivši tu podršku, pobunjenici su preuzeli ofanzivu i prodrli u to strateško mjesto, 160 km južno od Benghazija, uporišta opozicije.

Gadafijeve pristalice nastavile su u petak bombardirati Misratu, 200 km istočno od Tripolija, rekao je jedan svjedok i istaknuo da su ubijeni jedna majka i njezino četvero djece. U četvrtak je liječnik iz bolnice u Misrati ustvrdio da ima 109 mrtvih i 1300 ranjenih u sedmicu dana sukoba.

Sjedinjene Države su objavile da su ispalile 16 "tomahawka" na libijske ciljeve tokom zadnja 24 sata. Koalicijski zrakoplovi izveli su 153 polijetanja, od kojih 67 američkih te 86 zemalja članica koalicije (Francuksa, Velika Britanija, Kanada, Italija, Španjolska, Belgija, Danska i Katar).

Pukovnik Gadafi, na vlasti gotovo 42 godine, suočava se od 15. februara s pobunom u kojoj je poginulo više stotina osoba, a više od 300.000 natjerano je na bijeg.