Barack Obama
0

"Bin Laden nije bio muslimanski čelnik, već masovni ubica muslimana"

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Predsjednik Barack Obama objavio je da je najtraženiji terorista na svijetu Osama bin Laden ubijen u nedjelju u akciji američkih specijalaca duboko unutar Pakistana.

Američki predsjednik objavio je ovo saopćenje u Bijeloj kući oko 6 sati ujutro po srednjoevropskom vremenu. Do ovog dolazi skoro deset godina nakon terorističkih napada Al-Qaide na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine.

U akciji, koja se temeljila na pouzdanim obavještajnim informacijama, Bin Laden je ubijen u jednoj vili pokraj Islamabada, a Sjedinjene Američke Države su u posjedu njegovog tijela.

Upravo zahvaljujući analizi DNK potvrđen je identitet vođe terorističke organizacije Al-Qaide, za Ameriku najtraženijeg teroriste koji je stajao iza čitavog niza terorističkih napada, među njima i onih od 11. septembra 2001. na New York i Washington, u kojima je poginulo gotovo skoro tri hiljade ljudi.

Sjedinjene Države pokušavale su uhvatiti ovog saudijskog terorističkog vođu sve to vrijeme. Predsjednik Obama je u svom saopćenju rekao da bin Laden nije bio muslimanski čelnik, već "masovni ubica muslimana".

U kratkoj izjavi američki predsjednik je napomenuo da je Osama bin Laden uhapšen uz pomoć pakistanske obavještajne službe.

Na prve informacije o ovom događaju građani su se počeli okupljati ispred Bijele kuće, uzvikujući "SAD, SAD!", prenosi VoA.