Saopštenje američkih vlasti
0

DNK analizom potvrđena smrt Osame bin Ladena

SRNA/FENA
Uzorak DNK uzet sa tijela Osame bin Ladena dokazuje da je lider Al-Qaide mrtav, saopštile su američke vlasti.

Dva zvaničnika administracije predsjednika SAD Baracka Obame izjavili su da sa sigurnošću od 99,9 posto mogu da potvrde da je Bin Laden ubijen u Pakistanu.

Ovi izvori nisu mogli da kažu gdje i kako je obavljen DNK test, ali ova vrsta provjere bila je razlog zbog kojeg je Obama samouvjereno objavio informaciju o smrti vođe Al-Qaide.

Bin Laden je ubijen na imanju u Abbottabadu, u blizini Islamabada, u napadu četiri helikoptera, a kako tvrdi CNN, ubijeni su i neki članovi njegove porodice. Napad je uslijedio nakon što je utvrđeno da je od augusta prošle godine do danas prikupljeno dovoljno informacija o mjestu gdje se nalazi.

Obama je objavio da je nakon razmjene vatre američka vojska u posjedu i Bin Ladenovog tijela te dodao kako je "pravda zadovoljena" i okončana desetogodišnja potraga. Bin Ladenovu smrt potvrdili su i pakistanski zvaničnici. Na mjestu događaja bili su i pripadnici pakistanske obavještajne agencije, koji su rekli kako je Bin Laden pružao otpor te da je upucan u glavu.

Vođa terorističke organizacije bio je optužen za brojne napade, pa tako i onaj na tornjeve u SAD-u 11. septembra 2001. SAD ga smatraju odgovornim za smrt više od 3.000 ljudi samo u tom napadu.

Nalazio se na listi najtraženijih osoba, a Obama je kazao kako je njegovo ubistvo "najznačajnije dostignuće u dosadašnjim pokušajima nacije da se odbrani od Al-Qaide".