SAD
0

Za identifikaciju Bin Ladena korišteno više uzoraka DNK

FENA
Osama bin Laden (Foto: Press Assoc.)
Osama bin Laden (Foto: Press Assoc.)
Predsjedavajući obavještajnog odbora Predstavničkog doma Mike Rogers izjavio je u ponedjeljak navečer da je za identifikaciju vođe terorističke organizacije Al-Qaide Osame bin Ladena, koga su američki vojnici u noći na ponedjeljak ubili u Pakistanu, korišteno više od jednog uzorka DNK.

On je rekao da se do uzorka Bin Ladenovog DNK može doći na mnogo mjesta, uključujući njegove rođake i da se američka administracija dugo pripremala za ovaj test. "Zbog DNK analiza i drugih tehnika nema apsolutno nikakve sumnje da je osoba koja je noćas ubijena Bin Laden", dodao je Rogers.

On je također kazao kako SAD vjeruju da se u Pakistanu nalazi još najmanje 12 vođa Al-Qaide, prenijele su agencije.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg izjavio je da je ubistvo Osame bin Ladena dokaz da SAD drži riječ.

"Osama bin Laden je jučer saznao da Amerika ispunjava obećanja", rekao je Bloomberg na mjestu terorističkog napada u New Yorku u kojem je 11. septembra 2001. godine uništen Svjetski trgovački centar (WTC) i poginulo 3.000 ljudi. Napad je izvršila Al-Qaida uz pomoć otetih aviona.

"Ovo mjesto je prije 10 godina posjetilo užasno zlo. Danas neka duhovi koji su svuda oko nas nađu mir i pravdu", poručio je Bloomberg.

Pakistanski ambasador u Velikoj Britaniji Wajid Shamsul Hassan rekao je Reutersu da su u operaciji hvatanja Bin Ladena sudjelovali i Pakistan i SAD i da su obavještajne agencije dviju zemalja surađivale.

U međuvremenu, glavni savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame za terorizam John Brennan je rekao da je Bin Laden morao imati pomoć unutar Pakistana, ali nije želio spekulirati da li je imao pomoć pakistanskih dužnosnika.

On je kazao i da su američki komandosi bili spremni zarobiti vođu Al-Qaide živog da je bilo moguće, navele su agencije.