Traži se objavljivanje fotografija
0

Bin Laden je suprugu koristio kao živi štit

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Osama bin Laden koristio je svoju najmlađu suprugu kao ljudski štit u očajničkom pokušaju da spasi svoj život, objavili su zvaničnici Bijele kuće.

Najpoznatiji i najtraženiji terorista na svijetu ubijen je u nedjelju u Pakistanu, u svom skrovištu nedaleko od Islamabada, u akciji američkih specijalaca.

Kako je objavila Bijela kuća terorista se u posljednjim trenucima života pokušavao odbraniti postavljajući svoju najmlađu suprugu kao živi štit, prenosi AP. Upucan je u glavu.

Barack Obama i još nekoliko zvaničnika Bijele kuće uživo su pratili ubistvo Osame bin Ladena. Nakon što je ubijen, Obama je izgovorio: "Imamo ga".

Snimke vojne akcije i fotografije najviši američki zvaničnici pregledaju, a predstavnici američkog Kongresa istakli su da fotografije ubijenog bin Ladena moraju biti objavljene, kako bi se dokazalo da je on zaista mrtav.

U međuvremenu, američki zvaničnici su objavili da je bin Laden vjerovatno prije smrti snimio još jedan propagandni video, koji bi se u javnosti mogao pojaviti veoma brzo.

Nije poznato da li je riječ o audio ili videosnimku. Američki zvaničnici su saopćili da će snimak sigurno uskoro biti u javnosti, ali da su posve sigurni da bin Laden u to vrijeme nije znao da su mu za petama.