Ispovjesti čileanskih rudara
0

"Bili smo u šoku, pomišljali smo i na kanibalizam"

Sarajevo-x.com
Richard Villaroel
Richard Villaroel
Iako su se dogovorili da ne daju pojedinačne izjave medijima, čileanski rudari su ipak dali nekoliko intervjua, a između ostalog progovorili su i o svojim strahovima, crnim mislima i svemu što im se dešavalo dok su 69 dana bili zarobljeni pod zemljom.

Šok i panika uslijedili su odmah nakon što su rudari otkrili da su ostali blokirani pod zemljom i da nema izlaza. Hrane u rudniku je bilo jako malo… Nisu znali koliko će dugo ostati zarobljeni i da li će uopće neko otkriti da su još živi, te su odmah morali odlučiti kako da raspodjele hranu.

"Doslovno, čekali smo smrt. Dogovorili smo se da podjelimo hranu… Svako 24 sata uzimali bismo po komad tune", ispričao je rudar Dario Segovia.

Rudari su toliko bili preplašeni da su im se po glavi motale crne misli poput te da će morati jesti jedni druge da bi preživjeli.

"Jednom je kanibalizam bio tema razgovora, ali o tome smo pričali kroz šalu", kazao je Richard Villaroel.

Sve više smo mršali, sami smo sebe jeli. To je kanibalizam, kada tijelo samo sebe izjeda", dodao je rudar.

Luis Urzua je ipak bio jedan od najpribranijih te je tješio rudare i savjetovao im da čuvaju snagu.

"Kada smo 5. augusta otkrili da nema izlaza i da smo udarili u stijenu, zavladala je panika. Mnogi su pokušali učiniti neke stvari koje nikako nisu bile dobre ni za njih, niti za bilo kojeg rudara koji je ostao zarobljen. Na sreću, situacija se smirila i niko nije bio povrijeđen", kazao je Urzua.

No, u danima iščekivanja i molitvi, svi su mislili samo na život koji su do tada vodili. Svakodnevno su se molili da izađu iz zemlje, da vide svoje najmilije, zagrle djecu i supruge…

"Plašio sam se da nikada neću upoznati svoje dijete koje treba da se rodi", kazao je Villaroel.

Kada je 17. augusta prokopana rupa do mjesta gdje su se rudari nalazili, njihovoj sreći nije bilo kraja.

"Bili smo prestretni, pjevali smo himnu", kazao je Villaroel za Guardian.

Svi rudari, njih 33, spašeni su prije nekoliko dana. Nakon obaveznih ljekarskih pregleda pušteni su kući, no ljekari su zabrinuti za njihovo zdravlje.

"Olakšanje i radost potrajat će nekoliko dana, no onda bi mogli pasti u depresiju", kazao je psiholog James Thompson, dodavši da bi rudari mogli imati problema s nesanicom.