Vratili se da se pomole
0

Nekoliko rudara posjetilo rudnik San Jose

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko rudara koji su proveli 69 dana pod zemljom, posjetilo je rudnik San Jose. S porodicama su obišli kamp u kojem su se ljudi danonoćno molili za njihovo spasenje i na tom mjestu zahvalili se na prilici za novi žoivot.

Ipak, nisu svi rudari bili spremni da se vrate na mjesto gdje se nalaze 33 zastave, svaka zastava za jednog od njih….

"Naravno, potreban im je period odmora, jer su oni još uvijek emocionalno rastrojeni", kazao je ministar zdravstva u Čileu Jaime Manalich.

Manalich je također istakao da je rudarima potrebno vrijeme da shvate kroz šta su sve prošli, kao i vrijeme da se njihova iskustva slegnu, te je istakao kako će mnogi od njih imati noćne more i osjećat će tjeskobu.

Ipak, nekolicina rudara odlučila je da sa svojim porodicama posjeti kamp koji je nazvan "Esperanza", odnosno "Nada". Mjesto gdje su supruge, majke, djeca i brojni rođaci danonoćno sjedili i molili da njihovi najmiliji budu spašeni iz utrobe zemlje.

Rudari, koji još uvjek nose naočale kako bi se zaštitili od jake svjetlosti, na tom mjestu pomolili su se zajedno sa svojim porodicama, kako bi se zahvalili Bogu na spasenju.

"Divno je biti ovdje na mjestu, gdje su naše porodice bile", kazao je najpoznatiji šef smjene na svijetu i rudar koji je posljednji spašen, Luis Urzua.

Inače, rudari su nedavno pušteni iz bolnice i sve vrijeme provode sa svojim porodicama. Ljekari su ocijenili da je njihovo zdravstveno stanje trenutno dobro, ali se boje da bi rudari mogli zapasti u depresiju, nakon što ih prođe početna euforija i osjećaj olakšanja što su ponovo slobodni.

Nekoliko rudara već se požalilo na nesanicu.

"Probudio se u 04.00 sati ujutro, otišao je u ćošak sobe i kazao kako je red na njega da čeka goluba. Mislio je na onu cijev putem koje su komunicirali s vanjskim svijetom dok su bili pod zemljom", kazao je jedan član porodice rudara Marija Sepluvede.

Većina rudara, uprkos dogovoru da sve što se desilo u rudniku ostaje u rudniku, svakodnevno iznosi detalje boravka pod zemljom.

Većina ih je ispričala kako su bili uplašeni, kako su se osjećali kao da su živi zakopani, te su se samo molili da ih neko pronađe i spasi.