Porodice priredile slavlje
0

FOTO / U strogoj tajnosti 28 rudara napustilo bolnicu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U strogoj tajnosti 28 čileanskih rudara napustilo je bolnicu i vratilo se kući svojim porodicama, saopćio je glasnogovornik zdravstvene ustanove u kojoj su rudari bili smješteni, prenosi BBC.

"Nismo objavili da da će biti pušteni kako bismo zaštitili njih i njihove porodice. Zadržana su samo dva rudara, čije je zdravstveno stanje nešto lošije, i oni će biti premješteni u druge bolnice", kazala je glasnogovornica bolnice Paola Neumann.

Prva trojica rudara kući su puštena u petak. Brojna rodbina i komšije dočekali su ih kao heroje, što oni zaista i jesu, s obzirom da su proveli 69 dana zarobljeni ispod zemlje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rudare koji su izašli iz bolnice kući je dočekalo pravo slavlje. Mnogo od njih su prvi put, nakon skoro više od dva mjeseca, vidjeli svoju djecu.

Ariel Ticona prije nekoliko sati je tek upoznao svoju kćerku Esperanzu, koja je rođena dok je on bio zarobljen pod zemljom.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rudari se vesele svakom trenutku kojeg sada provedu s porodicom i trenutno ne žele razgovarati o mučnom iskustvu.

No, rudar Juan Illanes je kratko prokomentarisao za BBC da su prvih 17 dana, dok ih nisu otkrili žive pod zemljom, bili najveća noćna mora koju su ikada doživjeli.

Ali, i pored svega Illanes će se vratiti svom poslu.

"To je moj život. Kao što i nogometaš igra sve dok može, tako ću se i ja vratiti u rudnik, jer jednostavno, to je moj posao. Moj život je rad u rudniku. Volim raditi pod zemljom i siguran sam da ću se vratiti", kazao je rudar.

No, rudar Richard Villarroel se vjerovatno neće vraćati u rudnik.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Mislio sam da ćemo ostati zauvijek zatrpani po zemljom. Čekali smo smrt. Svi smo užasno smršali. Ja sam izgubio skoro 12 kilograma. Bojao sam se da nikada neću vidjeti moje dijete koje tek treba da se rodi", kazao je Villarroel za Washington Post.

Inače, Vlada Čilea obećala je da će rudarima pomoći da pronađu novi posao. Ministar zdravstva je također kazao kako će se zdravstveno stanje rudara pomno pratiti narednih šest mjeseci i istakao kako su teška vremena sada iza njih.

Također, rudari su dobili pozivnice da prisustvuju nogometnim utakmicama u Evropi, kao i ponude za ljetovanje, ali i za gostovanje na brojnim TV stanicama diljem svijeta.

Predsjednik Sebastian Pinera im je također obećao pomoć ukoliko odluče da naprave svoj vlastiti nogometni tim.