Komentari (24)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ima itekako. Iza paravana druga je prica.
I kakve to VEZE ima sa ovim tekstom ?
U VATIKANU CRNI FONDOVI FIRME GEA link s Iskona i Pula-online Knjiga -vatikanske u. bice-link http://rapidshare.com/files/371538996/AlbertoRomeroRivera-Vatikanske_u. bice.pdf
Tekst-NOVAC, SIROMAŠTVO I (PRONE)VJERA- link -http://impious.wordpress.com/2007/10/10/novac-siromastvo-i pronevjera ! Knjiga Vatikanske milijarde koju je napisao Avro Manhattan. Knjiga se može pročitati na sljedećim linkovima: Vatikanske milijarde Vatikanske milijarde 2 Vatikanske milijarde 4 Vatikanske milijarde 5 Vatikanske milijarde 6 Vatikanske milijarde 7 Vatikanske milijarde 8 Vatikanske milijarde 9 Vatikanske milijarde 10 Vatikanske milijarde 11 Vatikanske milijarde 12
Imunitet još od Mussolinija - Vatikanska centralna banka IOR osnovana je 1942. kao službena banka Vatikana. Uživa suvereni imunitet pod uvjetima koje su potpisali Mussolini i Vatikanski poglavar Pio XII. u sporazumu iz 1929. godine. Ulaganja i bilanca IOR-a poznati su samo tkz. papi i kardinalskom vijeću.
Veze s mafijom - Rijeke novca, što likvidnog, što u državnim vrijedonosnim papirima, polagale su se na račune nepostojećih dobrotvornih udruženja, veoma maštovitih imena, poput „Udruga za siromašnu djecu“, „Borba protiv leukemije“ i slično. Riječ je o paukovoj mreži koju je godinama pleo američki biskup Paul Marcinikus, kardinal upleten u mnoštvo skandala koji su bacili ljagu na talijansku financijsku historiju , a zatim njegov nasljednik Donato de Bonis. Nuzzi istražuje i međunarodnu prodaju oružja u koju je upleten barcelonski biskup Richard Maria Charles te banka IOR (koja se jasno spominje u sudskim istragama), povezanost IOR-a i talijanske mafije, navodno financiranje vojnih režima Argentine, Urugvaja i Paragvaja te odnos IOR-a i talijanske banke Banco Ambrosiano preko koje se novac slao organizacijama Istočne Europe koje su se borile protiv komunizma. Autor teksta-Nina Kljenak
Više od četiri tisuće pisama, izvještaja, računa, doznaka, poslanica, uplatnica... samo je dio privatne arhive posebnog svjedoka, mgsr. Renata Dardozzija, koji je više od dvadeset godina obnašao dužnost savjetnika vatikanskih državnih tajnika, od Agostina Casarolija do Angela Sodana. Dardozzi, koji je bio član osobne prelature Katoličke crkve Opus Dei, htio je da nakon njegove smrti (2003. godine) ogroman arhiv vezan uz IOR postane - javan. Na temelju proučavanja dokumenata, od kojih su mnogi napisani u šiframa i na latinskom, proizlazi da je uz IOR postojala (a možda još postoji) paralelna vatikanska banka.
Tekst-Vatikanska banka je pomagala vojne režime-U Italiji je objavljena kontroverzna knjiga „Vatikan Spa“, koja na temelju dugogodišnje autorove istrage i konzultacije više od četiri tisuće dokumenata progovara o poslovanju najmoćnije banke na svijetu bez ijednog šaltera – vatikanske centralne banke IOR (Istituto Opere di Religione). Autor knjige „Vatikan Spa“ izdavačke kuće „Chiaralettere“ je talijanski novinar Gianluigi Nuzzi, kojemu su „pod ruku“ dospjeli dokumenti o višegodisnjem djelovanju IOR-a. Na temelju te dokumentacije (čije je postojanje pravo iznenađenje, s obzirom na to da IOR navodno svoju dokumentaciju kompletno uništava svakih deset godina) Nuzzi je pokrenuo istragu koja ga je dovela do nevjerojatnih otkrića objavljenih u knjizi.
Misionarski kolonijalizam:- 1344 godine, Vatikanski poglavar Klement VI naređuje francuskom admiralu Louisu de la Cerdi, o. svajanje Kanarskih otoka. Tamo je živjelo 80.000 osoba nenaviknutih na n. asilje i nevičnih o. ružju. Ovo su rijeci koje su ušle u historiju, a koje je izrekla jedna ženska osoba, nakon par godina, pozvavši rukom o. svajače da joj se približe: „nema vise nikoga protiv koga se morate b. oriti, svi su m. rtvi, do jednoga“. Crkva je uvidjela da je Afrika dobar ulov, tako da je imala i svoju rutu kojom je išlo r. oblje. Počevsi od 1500 godine, tkz. papa je cak probao o. svojiti afriku. 1540 godine, tkz. božja v. ojska napada etiopiju. 1650 Crkvena firma, ima već toliko r. oblja da je impresionirala i portugalce.-link-http://sephirot.mojblog.hr/p-ior--centralna-vatikanska-banka/162276.html .Na ovoj stranici se nalazi i tekst koji sam postavio u proslim komentarima.
TEKST-Vatikanska banka prala novac? LINK -http://www.business.hr/hr/Naslovnica/Svijet/Vatikanska-banka-prala-novac TEKST -Znak poštovanja i povjerenja LINK-http://www.business.hr/hr/Naslovnica/Svijet/Papa-u-ugodnom-drustvu-osumnjicenog-peraca-novca-Tedeschija TEKST -Vatikanska banka osumnjičena za pranje novca LINK-http://www.jutarnji.hr/vatikanska-banka-osumnjicena-za--pranje--novca/809274/
Izvor- link http://slobodni.net/showthread.php?p=73248
kad se raspisete ovako, navedite izvore, da vidimo koliko su vjerodostojni, ne moze svako tralala. Sada svako moze da pise sta zeli. Ko stoji iza te tvrdnje?
Vatikanski poglavar je izgovarao parole protiv k. rvavih ruku odgovornih za g. enocide i r. atne z. ločine, a u istom trenutku potajno pritiskao Englesku v. ladu da oslobodi Augusto Pinochet-a iz humanih razloga. Ovo su oni isti \"humani razlozi\" zbog kojih je Vatikan na kraju drugog svjetskog r. ata omogućio bijeg mnogim n. acističkim z. ločincima iz Europe, najčešće preko vlastitog teritorija. U vlasništvu Vatikana je veliki broj nekretnina razbacanih po cijelom svijetu. Narko biznis: Vatikan je poduzeo sve moguće mjere da zaštiti Manuel Noriega-u (čovjeka kojeg su iskorištavali Bush i Reagan za CIA-ino švercanje droge). U Panami je bilo puno firmi Marcinkusa, Calvia i Sindone koje je Noriega ljubazno štitio od radoznalih pogleda. Marcinkus, šef IOR-a, bio je i direktor Banke Ambrosiano (Nassau i Bahame). Između Marcinkusa i Roberta Calvija su postojali prisni privatni i bankarski odnosi.
Milijarda i tri stotine miliona dolara je investirana u podršku vojnim r. ežimima Argentine, Urugvaja i Paragvaja, za kupnju r. aketa Exocet u r. atu na otočju Falkland, te za korupciju i kupnju političara u svakom momentu u kojem je to trebalo. \"The Vatican connection\", Američka istraga o povezanosti Vatikana i mafije, zataškana je jer se u istrazi pojavljuje i ime jednog Američkog ministra. Između 1968 i 1969 godine, delikatan šverc kontracepcijskih pilula koje su iz Marseja preko Španjolske zavrsile u Indiji i Ghani, još je jedan dio s. ramne historije. Falsificirale su se dionice sljedećih kompanija: IBM, Coca Cola, Chrysler i Boeing, u vrijednosti od nekoliko stotina miliona dolara. Sjetimo se savezništva u potrebi Americkog bankara Martina Frenkela za sumom od 150 milijardi dolara.
Krajem šezdesetih godina, IOR postaje jedan od najznačajnijih faktora svjetskog bankarstva. Pod vodstvom Američkog biskupa Paul Marcinkusa, ruku za rukom sa biskupom Paolo Hnilicom, Licio Gelli-em, Roberto Calvi-em i Michele Sindonom, Vatikanska banka postaje sastavni dio svakakvih različitih mafijaških programa. U pranju novca se jako teško moglo razaznati gdje prestaje uloga Vatikana, a počinje uloga mafije. Banco Ambrosiano kojom je dirigirao Roberto Calvi, te brojne fantomske firme iz Paname i Luksemburga kojima je dirigirao IOR, preuzele su kontrolu nad Talijanskim poslovnim bankama i funkcionirale kao podzemni kanal protoka novca i fondova prema istočnoj Europi za podršku o. rganizacijama koje su se borile protiv k. omunista.