Vatikanski Sinod
0

"Biblijski koncept ne opravdava izraelske teritorijalne pretenzije"

SRNA
Papa Benedict XVI (Foto: AP)
Papa Benedict XVI (Foto: AP)
Izrael ne može koristiti biblijski koncept obećane zemlje ili izabranog naroda da opravda nova naselja u Jerusalimu ili teritorijalne pretenzije, saopćeno je nakon vatikanskog Sinoda o Bliskom istoku.

U završnoj poruci nakon dvonedjeljnih susreta Sinod biskupa sa Bliskog istoka naveo je da će san o stvaranju dvije države Izraela i Palestine postati realnost i pozvao na mjere da se zaustavi hrišćanski egzodus iz regiona.

"Posredovali smo u vezi sa situacijom u Jerusalimu. Strahujemo zbog jednostranih inicijativa koje prijete strukturi grada koje prijete da promijene demografsku ravnotežu grada", navodi se u saopštenju nakon sastanka kome je predsjedavao Papa Benedikt XVI.

Katolički biskupi su apelovali na UN da okonča izraelsku okupaciju arapske zemlje.

U saopćenju se poziva međunarodna zajednica, posebno UN, da radi na pronalaženju mirovnog, pravednog i konačnog rješenja za region kroz primjene rezolucija Savjeta sigurnosti.

"Palestinski narod će tako imati nezavisnu i suverenu domovinu gdje mogu da žive dostojanstveno. Država Izrael moži će da uživa u miru i sigurnosti unutar međunarodno priznatih granica", navodi se u saopćenju.

U saopćenju se dodaje da će grad Jerusalim moći da stekne svoj odgovarajući status koji poštuje poseban karakter grada, njegovu svetost i religijsku očevinu tri religije, jevrejske, kršćanske i muslimanske.

Sinod smatra da je izraelsko-palestinski konflikt u srcu tenzija koje pogađaju cijeli Bliski istok.