|

Istočni Jerusalem treba biti glavni grad Palestine

Istočni Jerusalem treba biti glavni grad Palestine
0
S
Sarajevo-x.com
10.1.2011. u 09:02
12
komentara
0

dijeljenja
Istočni Jerusalem treba biti glavni grad Palestine Foto: AP
Istočni Jerusalem treba tretirati kao glavni grad palestinske države, navodi se u izvještaju koji su sastavili čelnici evropskih diplomatskih misija u Jerusalemu i Ramali, a kojim se daje još nekoliko drugih preporuka Evropske unije u vezi s njenim odnosom prema Istočnom Jerusalemu.
Evropski diplomati, konzuli uglavnom, također preporučuju da dužnosnici EU i političari odbijaju posjetiti urede izraelske vlade koji se nalaze izvan Zelene linije, a također su protiv izraelskih snaga sigurnosti u starom dijelu grada, te u Istočnom Jerusalemu.

Izvještaj je poslan prije mjesec u Brisel, ali nije odmah objavljen zbog osjetljivosti sadržaja. Diplomati u izvještaju također razmatraju mogućnost prevencije "nasilnih doseljenika u Istočni Jerusalem", dok se u području trgovine preporučuje bojkot izraelskih proizvoda iz Istočnog Jeruzalema.

Navode i kako je širenje izraelskih naselja u Istočnom Jerusalemu kršenje ljudskih prava palestinskih stanovnika, koji su neravnopravni i kad je riječ o obrazovanju i dostupnosti medicinskih usluga. Evropska kritika izraelske politike u palestinskim područjima i posebno Istočnom Jerusalemu nije nova. No, dramatične promjene u izvještaju ogledaju se u preporuci konkretnih koraka, koji ustvari predstavljaju osnove za sankcije protiv Izraela.

Na primjer, dokument predlaže da visoki dužnosnici EU ne koriste usluge izraelskih firmi koje posluju u Istočnom Jerusalemu, a predlaže se i podizanje svijesti tako što bi se na proizvode iz Istočnog Jerusalema stavile posebne etikete, kao i da građani EU budu obaviješteni o finansijskim rizicima pri kupovini nekretnina u okupiranom Istočnom Jerusalemu. Evropski diplomati se zalažu i da EU potiče omogućavanje ponovnog otvaranja kancelarija Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Istočnom Jerusalemu, koje je zatvorio Izrael. Na kraju, predloženo je i da Evropska unija potakne arapske zemlje da priznaju multikulturalnu dimenziju Jerusalema, uključujući i židovsku i kršćansku baštinu, piše umjereni izraelski list Haaretz.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...