Svijet
1

Berlusconiji advokati tvrde da je presuda nepravedna, Napolitano poziva na slogu

SRNA
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Advokati Silvija Berlusconija koji je večeras na osuđen na godinu dana zatvora, ocijenili su da je presuda nepravedna i naveli da postoje veoma jaki razlozi i pravni argumenti da on bude potpuno oslobođen.

"Razmotrit ćemo i preduzet ćemo sve moguće korake, uključujući i žalbu pred evropskim instancama, da bi ova nepravedna kazna bila radikalno promjenjena", saopštili su advokati Franco Coppi i Niccolo Ghedini - objavila je italijanska novinska agencija ANSA.

Italijanski predsjednik Giorgio Napolitano je, nakon objavljivanja presude Kasacionog suda, poručio da treba očuvati mir i slogu u zemlji i da treba poštovati pravosuđe i njegove odluke.

"Zemlja treba ponovo da otkrije spokojstvo i slogu po vitalno važnim institucionalnim pitanjima, jer je tako dugo smatrana podijeljenom i slabom", naveo je predsjednik Giorgio Napolitano u saopštenju.

Predsjednik je istakao i da zasad vlada atmosfera "poštovanja i spokoja", više nego u prethodnim slučajevima vezanim za Berlusconija i dodao da smatra da je to dobro za sve.

Kasacioni sud potvrdio je presudu bivšem italijanskom premijeru Silviju Berlusconiju po kojoj je osuđen na jednu godinu zatvora zbog utaje poreza, ali i zatražio da petogodišnja zabrana bavljenja javnom funkcijom, bude preispitana.