{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Berlusconi u videoporuci kritikuje odluku suda

S
2.8.2013. u 08:43
0
5
Berlusconi u videoporuci kritikuje odluku suda
0
 
Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi oštro je reagovao u videoporuci na odluku Kasacionog suda da potvrdi zatvorsku presudu koja mu je ranije izrečena.
Prema njegovim riječima, on je nedužna žrtva "nevjerovatnog niza optužbi i sudskih procesa koji nemaju ništa zajedničko sa stvarnošću".

Sud je naredio nastavak rasprave o tome da li Berlusconiju treba na pet godina biti zabranjeno obavljanje dužnosti u javnim službama. O tome će raspravljati Apelacioni sud u Milanu.

Odluka, na koju Berlusconi nema pravo žalbe, donesena je nakon trodnevnog razmatranja. Berlusconi nije bio u sudu prilikom iznošenja odluke Kasacionog suda u Rimu.

U video-snimku, koji traje devet minuta, Berlusconi je osudio odluku suda, ističući da ni na čemu nije zasnovana, te da mu uskraćuje slobodu i politička prava.

Analitičari navode da Berlusconi (76), najvjerovatnije neće ići u zatvor zbog godina i da se očekuje da će biti stavljen u kućni pritvor ili će morati da obavlja društveno korisne poslove.

"Za moju skoro 20-godišnju posvećenost mojoj zemlji i blizu kraja mog javnog života, nagrađen sam optužbama i presudom zasnovanom ni načemu i koja mi odnosi moju ličnu slobodu i politička prava", rekao je Berlusconi.

Ovo je prva pravosnažna presuda protiv Silvija Berlusconija, koji je od ulaska u politiku u 1994. godine, imao brojne probleme sa pravosuđem, ali je uvijek bio oslobođen.

Presuda je izrečena u slučaju protiv njegove firme "Mediaset" zbog kupovine televizijskih prava na američke filmove.

Bivši italijanski premijer osuđen je na četiri godine zatvora po zaključenju sudskog procesa u oktobru prošle godine. Kazna mu je automatski smanjena na godinu na osnovu zakona o pomilovanju iz 2006. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: