|

Berlusconi odbacio optužbe za plaćanje seksualnih usluga maloljetnici

Berlusconi odbacio optužbe za plaćanje seksualnih usluga maloljetnici
0
F
FENA
9.2.2011. u 15:46
1
komentara
0

dijeljenja
Berlusconi odbacio optužbe za plaćanje seksualnih usluga maloljetnici Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Talijanski premijer Silvio Berlusconi odbacio je u srijedu optužbe da je plaćao seksualne usluge maloljetnoj osobi, ustvrdivši da zahtjev milanskog tužilaštva da mu se sudi predstavlja pokušaj kompromitacije njega i njegove vlade, prenose agencije.
Berlusconi je to izjavio na pres-konferenciji tokom predstavljanja novih ekonmskih mjera talijanske vlade. Milanski tužioci u srijedu su nadležnom sudu formalno predali zahtjev da Berlusconiju smjesta počne suđenje zbog optužbi u takozvanoj afera Rubygate.

"U vezi s procesom, mogu samo reći da je to farsa, radi se o optužbama koje nisu utemeljene. Svrha istrage je medijsko kompromitiranje", rekao je Berlusconi, prenio je AFP.

Tužoci u Milanu tvrde da je Berlusconi (74) plaćao seksualne usluge "znatnom" broju djevojaka, uključujući i 17-godišnju Marokanku Karimu El Mahroug, plesačicu u jednom noćnom klubu, poznatu po nadimku Ruby. Talijanski premijer je također osumnjičen da je zloupotrijebio funkciju i intervenirao kako bi Ruby oslobodio iz zatvora nakon što je uhapšena zbog krađe.

Ni Berlusconi ni Ruby nisu negirali opetovane seksualne odnose. Berlusconijevi odvjetnici osporavaju nadležnost milanskog suda. Oni priznaju Berlusconijevu intervenciju u korist Ruby i tvrde da je to učinio jer mu je rečeno da je ona nećakinja egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, te da je želio zadržati dobre diplomatske odnose između dviju zemalja.

"Nisam zabrinut za sebe. Ja sam bogati gospodin i mogao bih provoditi vrijeme gradeći dječje bolnice u svijetu, kao što sam uvijek priželjkivao", zaključio je Berlusconi.

Zahtjev milanskog tužilaštva, koji znači da tužioci smatraju kako imaju dovoljno dokaza da se preskoči preliminarno saslušanje, stavit će dodatni pritisak na premijera čija vlada desnog centra visi o koncu.

Berlusconi opovrgava bilo kakva kaznena djela i tvrdi da ga politički motivirane ljevičarske sudije žele otjerati s vlasti. Do sada je odbijao da ga se ispita u slučaju "Rubygate".

Sudac u Milanu sada ima pet dana da odluči o zahtjevu tužilaštva, iako se taj rok može produžiti za maksimalno još pet dana. Ukoliko odobri zahtjev, suđenje može početi kroz koji mjesec, prenosi Reuters.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...