Bez premijera i Marokanke
0

Počelo suđenje Silviju Berlusconiju za aferu "Ruby"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Suđenje Silviju Berlusconiju optuženom da je plaćao seksualne usluge jednoj maloljetnici i da je zloupotrijebio vlast počelo je u srijedu u Milanu u odsustvu talijanskog šefa vlade i glavnih protagonista ove priče.

Suđenje je počelo u prisustvu stotinjak novinara iz cijelog svijeta, ali je bilo zabranjeno unošenje kamera i fotoaparata u palaču pravde.

Berlusconi nije bio u dvorani kao ni njegova dva advokata Niccolo Ghedini i Piero Longo. Ova dva parlamentarca su morala ostati na sjednicama, a zastupao ih je kolega Giorgio Perroni.

Mlada Marokanka Karima el-Mahrug ili "Ruby kradljivica srca", centralna figura ove afere, također je bila odsutna, javio je AFP.

Današnja sudska rasprava je tehničke prirode i na njoj je utvrđen datum suđenja, 31. maj, objavili su talijanski mediji.

U aferi "Rubygate", 74-godišnji Berlusconi je optužen za prostituciju s maloljetnicom, za šta je predviđena kazna od šest mjeseci do tri godine zatvora.

On je također optužen za zloupotrebu vlasti jer se potrudio da Ruby bude oslobođena nakon što je uhapšena zbog krađe. Berlusconi tvrdi da je intervenirao jer je mislio da je ona nećaka tadašnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Talijanski predstavnički dom je u utorak usvojio rezoluciju u kojoj se traži da neka druga jurisdikcija bude zadužena za suđenje Berlusconiju, što bi moglo navesti njegove advokate da na sljedećoj raspravi zatraže obustavu suđenja.