Afera Rubygate
0

Odgođeno suđenje Berlusconiju, novo ročište 31. maja

FENA
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
U Milanu je u srijedu počelo suđenje talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju po optužbi da je plaćao seksualne usluge maloljetnoj igračici jednog noćnog kluba Karimi El Marug, poznatijoj kao Ruby, ali je poslije kratkotrajne tehničke procedure saslušanje prekinuto i novo ročište zakazano za 31. maj.

Berlusconi, njegovi advokati i Ruby nisu se u srijedu pojavili u sudnici, javile su agencije. Afera "Rubygate" privlači izuzetnu pažnju medija i u Milano je povodom današnjeg početka suđenja stiglo mnoštvo televizijskih ekipa iz čitavog svijeta.

One su većinom ispred suda, budući da nemaju dozvolu za emitovanje iz sudnice, a očekuje se da će oko 100 novinara dobiti pristup u sudnicu, prenio je Reuters.

Talijanski parlament je u utorak donio rezoluciju u kojoj se ističe da sud u Milanu nije odgovarajuće mjesto za suđenje Berlusconiju budući da je on član parlamenta, ali rezolucija nije obavezujuća i zasada neće uticati na slučaj budući da o njoj treba da se izjasni Ustavni sud, a to bi moglo potrajati mjesecima.

Berlusconi je optužen da je novcem i nakitom plaćao seks plesačici marokanskog porijekla koja nastupa pod imenom Ruby, prošle godine, u periodu kada je ona imala samo 17 godina i kada po talijanskom zakonu nije mogla da dobija novac kao prostitutka.

Talijanski premijer je takođe optužen za zloupotrebu položaja u ovom slučaju jer je prikrivao vezu s Ruby i vršio pritisak na policiju da je pusti iz pritvora pošto je uhapšena pod optužbom za krađu.

Mediji prenose da se presuda ne očekuje skoro i da bi pravni manevri mogli dovesti čitav proces u neku vrstu pravosudnog ćorsokaka, kao u mnogim ranijim slučajevima kada su bili optuženi talijanski političari.

Ipak ovo su teške optužbe čak i prema standardima talijanske politike čija je javnost sklona da lakše prašta političarima za slučajeve koji se tiču privatnog morala. Uz to, ovo nije jedino suđenje s kojim se suočava Berlusconi.

Prije dva dana tužioci su tražili od sudija da optuže talijanskog premijera za utaju poreza, što bi, ako optužnica bude podignuta, bio četvrti sudski postupak protiv njega.

Berlusconi je prošle sedmice prisustvovao preliminarnom saslušanju iza zatvorenih vrata u tzv. slučaju Mediaset, prije nego što sudije donesu odluku o tome da li će podići optužnicu protiv Bersluconija i još 11 osoba, među kojima je i njegov najstariji sin, zbog prevare oko kupovine prava na emitovanje televizijskih sadržaja za njegovu kompaniju Mediaset.

Berlusconi je uz to optužen da je platio britanskom advokatu Davidu Millsu 600.000 dolara mita 1997. godine kako bi lažno svjedočio i zadržao inkriminišuće detalje o Berlusconijevim poslovima.

Mills je osuđen na četiri i po godine zatvora, ali viši sud je potom stavio slučaj ad akta, budući da je prema talijanskom zakonu prekršaj učinjen previše davno da bi mogao da bude kažnjen.