Silvio Berlusconi
0

"Istragom o slučaju Ruby žele me uništiti"

FENA
Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je u subotu da je istraga pokrenuta protiv njega zbog optužbi da je plaćao za seks tinejdžerki iz Maroka "Ruby kradljivici srca" "groteskna", pokrenuta s ciljem da ga politički uništi i obećao da ona neće biti uspješna.

"Nikada za sedamnaest godina žestokih pravnih progona protiv moje ličnosti nije se desilo da se tužitelji iz Milana, na tako nevjerojatan i groteskan način, usude izokrenuti činjenice, garancije koje pruža ustav i država zasnovana na vladavini prava", naveo je Berlusconi u saopćenju.

"Po ko zna koji put se suočavamo s tvrdnjama usmjerenim isključivo na to da bace ljagu na moju osobnost i moj položaj, u jasnoj namjeri da me eliminiraju s političke scene", naglasio je Berlusconi.

On je u saopćenju naveo i da je istraga pokrenuta protiv njega zbog slučaja maloljetne Marokanke Karime el-Mahroug, kojoj je navodno platio za seks, nezakonita, neosnovana, pretjerana, neprihvatljiva i groteskna, prenijele su agencije.

Milanski sud objavio je u petak da obavlja istragu o tome je li Berlusconi plaćao seksualne usluge 17-godišnjoj Karimi el-Mahrouge, poznatoj kao Ruby Rubacuori (Rubi kradljivica srca) i izvršio pritisak na policiju da je oslobodi iz zatvora gdje je privedena zbog krađe .

Marokanka Ruby izjavila je da joj je za sudjelovanje na zabavi u Berlusconijevoj vili bilo plaćeno 7.000 eura, ali je negirala da je s njim imala seksualni odnos.

Berlusconi je rekao i da snimanje telefonskih razgovora posjetitelja njegove privatne vile u blizini Milana pokazuje da je "biti gost premijera samo po sebi ozbiljan pokazatelj zločina" i dodao da su pravnu zavjeru dopunili izvještaji medija.

"Ovaj put, to neće biti uspješno", poručio je Berlusconi.

Prije samo nekoliko dana talijanski Ustavni sud djelomično je ukinuo zakon koji je premijeru Berlusconiju davao imunitet od sudskog progona zbog korupcije i pronevjere poreza.