Italija
0

Berlusconi čestitao Montiju koji bi ga trebao naslijediti

FENA
Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Silvio Berlusconi, koji je najavio ostavku na dužnost premijera, ponudio je podršku bivšem evropskom povjereniku Mariju Montiju koji bi ga trebao naslijediti na dužnosti.
  • Čestitam vam u osvoje, te u ime vlade na imenovanju za doživotnog senatora (...) i želim vam plodan rad u interesu zemlje, napisao je Berlusconi u poruci Montiju.

Predsjednik Republike Giorgio Napolitano imenovao je u srijedu navečer Montija doživotnim senatorom, što se u Italiji tumači kao uvod u imenovanje Montija na čelo buduće vlade nakon najave Berlusconijeve ostavke. Berlusconi je čak i supotpisao Montijevo imenovanje, što nije bilo nužno po talijanskom zakonu.

Svi promatrači taj su potez protumačili kao promjenu stajališta Berlusconija koji je dosad tvrdoglavo odbacivao zamisao o formiranju prijelazne vlade kada podnese ostavku. Taj plan je ipak prihvatio pod pritiskom tržišta, svojih saveznika i šefa države.

Monti, koji je bio povjerenik Evropske komisije od 1994. do 2004., prema ocjeni talijanske štampe budući je šef prijelazne vlade i već za vikend mogao bi dobiti mandat za sastavljanje svog kabineta, prenosi u četvrtak Hina.