Monti novi premijer
0

Italija: Vlada položila zakletvu, očekuje se izlazak iz krize

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Od novog premijera Italije Marija Montija, koji je i zvanično od srijede navečer novi talijanski premijer pošto je na svečanoj ceremoniji u predsjedničkoj palati njegov kabinet položio zakletvu, očekuje se da zemlju izvede iz krize.

Prve reakcije Montija na takva očekivanja građana i evropskih institucija, koji je prihvatio i mjesto ministra ekonomije, su kako su za taj zadatak potrebni vrijeme i strpljenje.

Priznati ekonomski stručnjak Monti je bio na funkcijama povjerenika EU deset godina, u jednom mandatu za sektor konkurencija, a u drugom za poresku politiku.

Monti je i evropski predsjednik Trilateralne komisije te član i Upravnog odbora Bilderberg grupe, nezvaničnog kluba najuticajnijih ličnosti iz Evrope i Sjeverne Amerike, čiji se član postaje na osnovu poziva.

Rođen je 1943. godine u Varezzeu u Lombardiji, diplomirao je ekonomiju i menadžment na Univerzitetu Boconi u Milanu, na Yaleu, dok je bio na specijalizaciji, sarađivao je s dobitnikom Nobelove nagrade za ekonomiju Jamesom Tobinom.

Monti je bio rektor Univerziteta Boconi, predsjednik je tog univerziteta. Predavao je političku ekonomiju i na drugim univerzitetima u Italiji.

U Evropskoj komisiji bio je zadužen za sektor konkurentnosti od 1999. do 2004. godine, dok je u prethodnom mandatu predvodio sektor jedinstveno tržište, finansijske usluge i poreska politika.

Monti se zalaže za federalizaciju EU, a prošle godine je u ime predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa, pripremio izvještaj o budućnosti jedinstvenog tržišta EU.

Krajem osamdesetih godina je bio član Odbora za industriju talijanskog Ministarstva ekonomije, kada je usvojen prvi zakon o konkurenciji.

Bio je i prvi predsjednik Bruegela, organizacije osnovane u Bruxellesu sredinom prošle decenije. Ta organizacija se bavi istraživanjima međunarodne ekonomije. Monti je i međunarodni savjetnik globalne bankarske grupacije Goldman Sachsa i nekoliko velikih svjetskih firmi a istraživao je i monopolsko ponašanje banaka.

Talijanski predsjednik Georgio Napolitano ga je prošle sedmice imenovao za doživotnog senatora. Doživotni senatori biraju se među istaknutim ličnostima van svijeta politike i imaju privilegije prilikom glasanja u Senatu.

Pošto i premijer mora da bude iz reda senatora, to je bio uvod za postavljanje Montija na funkciju predsjednika vlade.

Napolitano je u nedjelju, poslije ostavke dotadašnjeg premijera Silvija Berlusconija, imenovao Montija za mandatara.

Monti je u jednom od prvih obraćanja rekao da će Italija možda biti primorana da u budućnosti podnosi "žrtve", zatraživši više strpljenja na finansijskim tržištima.

"Ne ignorišem važnost tržišta, ali mi smo u demokratiji i potrebno nam je izvjesno vrijeme i strpljenje", istakao je.

Njegov kabinet je tehnokratski, a zadatak će biti da Italiju, koja je dospjela na ivicu finansijske propasti, uspješno provede kroz krizni period.