|

Italija: Vlada položila zakletvu, očekuje se izlazak iz krize

Italija: Vlada položila zakletvu, očekuje se izlazak iz krize
0
F
FENA
16.11.2011. u 19:06
4
komentara
0

dijeljenja
Italija: Vlada položila zakletvu, očekuje se izlazak iz krize Foto: Reuters
Od novog premijera Italije Marija Montija, koji je i zvanično od srijede navečer novi talijanski premijer pošto je na svečanoj ceremoniji u predsjedničkoj palati njegov kabinet položio zakletvu, očekuje se da zemlju izvede iz krize.
Prve reakcije Montija na takva očekivanja građana i evropskih institucija, koji je prihvatio i mjesto ministra ekonomije, su kako su za taj zadatak potrebni vrijeme i strpljenje.

Priznati ekonomski stručnjak Monti je bio na funkcijama povjerenika EU deset godina, u jednom mandatu za sektor konkurencija, a u drugom za poresku politiku.

Monti je i evropski predsjednik Trilateralne komisije te član i Upravnog odbora Bilderberg grupe, nezvaničnog kluba najuticajnijih ličnosti iz Evrope i Sjeverne Amerike, čiji se član postaje na osnovu poziva.

Rođen je 1943. godine u Varezzeu u Lombardiji, diplomirao je ekonomiju i menadžment na Univerzitetu Boconi u Milanu, na Yaleu, dok je bio na specijalizaciji, sarađivao je s dobitnikom Nobelove nagrade za ekonomiju Jamesom Tobinom.

Monti je bio rektor Univerziteta Boconi, predsjednik je tog univerziteta. Predavao je političku ekonomiju i na drugim univerzitetima u Italiji.

U Evropskoj komisiji bio je zadužen za sektor konkurentnosti od 1999. do 2004. godine, dok je u prethodnom mandatu predvodio sektor jedinstveno tržište, finansijske usluge i poreska politika.

Monti se zalaže za federalizaciju EU, a prošle godine je u ime predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa, pripremio izvještaj o budućnosti jedinstvenog tržišta EU.

Krajem osamdesetih godina je bio član Odbora za industriju talijanskog Ministarstva ekonomije, kada je usvojen prvi zakon o konkurenciji.

Bio je i prvi predsjednik Bruegela, organizacije osnovane u Bruxellesu sredinom prošle decenije. Ta organizacija se bavi istraživanjima međunarodne ekonomije. Monti je i međunarodni savjetnik globalne bankarske grupacije Goldman Sachsa i nekoliko velikih svjetskih firmi a istraživao je i monopolsko ponašanje banaka.

Talijanski predsjednik Georgio Napolitano ga je prošle sedmice imenovao za doživotnog senatora. Doživotni senatori biraju se među istaknutim ličnostima van svijeta politike i imaju privilegije prilikom glasanja u Senatu.

Pošto i premijer mora da bude iz reda senatora, to je bio uvod za postavljanje Montija na funkciju predsjednika vlade.

Napolitano je u nedjelju, poslije ostavke dotadašnjeg premijera Silvija Berlusconija, imenovao Montija za mandatara.

Monti je u jednom od prvih obraćanja rekao da će Italija možda biti primorana da u budućnosti podnosi "žrtve", zatraživši više strpljenja na finansijskim tržištima.

"Ne ignorišem važnost tržišta, ali mi smo u demokratiji i potrebno nam je izvjesno vrijeme i strpljenje", istakao je.

Njegov kabinet je tehnokratski, a zadatak će biti da Italiju, koja je dospjela na ivicu finansijske propasti, uspješno provede kroz krizni period.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...