Ugledan političar i ekonomista
0

Mario Monti - netipičan Italijan na čelu vlade

FENA
Mario Monti
Mario Monti
Mario Monti (68), koji će voditi italijansku vladu poslije ostavke dugogodišnjeg lidera Silvija Berlusconija, stekao je ugled na političkoj i ekonomskoj sceni tokom decenija na funkciji evropskog komesara devedesetih godina.

Zbog stručnosti, oštrog uma i diplomatskih sposobnosti, ali i odbijanja da se povinuje jakim pritiscima različitih lobi grupa, Monti je zaradio titulu jednog od najuvaženijih zvaničnika Evropske komisije, navodi Reuters.

Jedan bivši ambasador koji je radio s Montijem u Bruxellesu sjeća ga se kao strogog ali pouzdanog partnera spremnog da se dogovara i kaže da taj Talijan nije imao običaj da rješava stvari na talijanski način.

"Njegov nadimak u to vrijeme bio je 'Talijanski Prus'", prenio je Tanjug.

Berlusconi ga je imenovao za komesara za unutrašnja tržišta 1994. godine da bi na mjesto komesara za konkurentnost došao 1999. i na toj funkciji ostao narednih pet godina.

Talijanski predsjednik Girgio Napolitano imenovao ga je prošle sedmice za doživotnog senatora, a večeras za mandatara za sastav vlade.

Očekuje se da će Monti izabrati mali, pretežno tehnokratski kabinet, koji će imati zadatak da uspješno vodi Italiju kroz krizni period u kome je zemlja dospjela na ivicu finansijske propasti.

Slična tehnokratska vlada koju je vodio bankarski stručnjak Lamberto Dini provela je značajne reforme 1995. godine i po uzoru na nju sada mnogi izvan Italije očekuju da bi Monti mogao slično učiniti ove godine za talijansku naciju.

Zagovornik slobodnog tržišta, s bliskim vezama s evropskom i globalnom elitom koja donosi političke odluke, Monti je uvijek podržavao jače integriranu eurozonu i posljednjih mjeseci napisao nekoliko članaka u kojima je oštro kritizirao neuspjehe Berlusconijeve vlade.

Monti je predsjedavajući evropskog ogranka Trilateralne komisije - tijela koje okuplja moćne elite SAD-a, Evrope i Japana i također član tajnovite Bilderberg grupe koju čine uspješni ljudi na polju politike, industrije, finansija, obrazovanja, komunikacija...

Izbori u Italiji bit će održani tek 2013. godine, tako da Monti i njegov kabinet imaju dovoljno vremena da provedu bolne reforme penzionog sistema, zakona o radu i javnog sektora, kao što zahtijevaju tržišta i evropski partneri.

Monti će imati težak zadatak da dobije povjerenje parlamenta koji, kako ocjenjuje britanska agencija, posljednjih godina nije stekao reputaciju institucije s visokim osjećajem za odgovornost prema narodu.

Ako ga parlament ne podrži, Italiju čekaju vanredni izbori početkom sljedeće godine.

Za sada, Monti ima podršku Demokratske partije lijevog centra i manjih partija sličnog opredjeljenja, a prijelaznoj vladi podršku je sinoć dao i Berlusconi.

Sjeverna liga, koja je bila oštro protiv njegovog izbora, sada obećava da će sačekati da vidi kakav program Monti nudi za izlazak iz krize.

U međuvremenu, glavna talijanska biznis i bankarska udruženja upozoravaju da nije vrijeme za političke nesuglasice i podjele, već da je Italiji hitno potrebna vlada jedinstva s velikom podrškom parlamenta.