|

Buzek: Monti će formirati dobru vladu Italije

Buzek: Monti će formirati dobru vladu Italije
0
F
FENA
14.11.2011. u 09:25
0
komentara
0

dijeljenja
Buzek: Monti će formirati dobru vladu Italije Jerzy Buzek
Predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek ocijenio je sinoć da promjene u Italiji vraćaju nadu u obnovu finansijskog kredibilitete te zemlje, kao i da novi premijer Mario Monti ima sve osobine da, u vremenu krize, sastavi vladu koja će dobro služiti Italiji i Evropi.
"Pozdravljam odluku talijanskog parlamenta da usvoji strožiji paket mjera štednje i strukturalnih reformi. Promjene u Italiji vraćaju nadu za obnovu finansijskog kredibiliteta i povratak ekonomskog rasta. Uvjeren sam da će Italija poduzeti sve neophodne mjere da prevaziđe dužničku krizu.", naveo je Buzek u saopćenju objavljenom na web stranici Evropskog parlamenta, prenio je Tanjug.

Buzek je ocijenio i da će, iako je ovaj paket mjera pokrenuo bivši premijer Silvio Berlusconi, nova talijanska vlada, kada bude sastavljena, biti u stanju da na osnovu tih reformi ojača euro i popravi situaciju u Italiji.

"Mario Monti ima sve prave osobine da sastavi novu vladu nacionalnog jedinstva u Italiji, u ovom vremenu krize, ima bogato iskustvo, uključujući i posao evropskog komesara i veliku podršku, što će dobro služiti Italiji i Evropi. Vrijeme krize je i vrijeme većih odgovornosti. Evropa i tržišta mogu da mu vjeruju. Ranija iskustvo Marija Montija je najbolja preporuka da će on provesti potrebne reforme", navodi se u saopćenju.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano imenovao je sinoć Montija (68), bivšeg evropskog komesara i profesora ekonomije, za mandatara za sastav nove vlade Italije, poslije ostavke Berlusconija.

Berlusconi, koji je sinoć podnio ostavku, rekao je danas da se ne predaje i da će udvostručiti svoje aktivnosti u parlamentu, ali i da će dati podršku prijelaznoj vladi.

Berluskonijeva stranka Narod slobode saopćila je ranije jučer da je spremna podržati novu tehnokratsku vladu na čijem čelu će biti Monti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.