Svijet
0

Buzek: Monti će formirati dobru vladu Italije

FENA
Jerzy Buzek
Jerzy Buzek
Predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek ocijenio je sinoć da promjene u Italiji vraćaju nadu u obnovu finansijskog kredibilitete te zemlje, kao i da novi premijer Mario Monti ima sve osobine da, u vremenu krize, sastavi vladu koja će dobro služiti Italiji i Evropi.

"Pozdravljam odluku talijanskog parlamenta da usvoji strožiji paket mjera štednje i strukturalnih reformi. Promjene u Italiji vraćaju nadu za obnovu finansijskog kredibiliteta i povratak ekonomskog rasta. Uvjeren sam da će Italija poduzeti sve neophodne mjere da prevaziđe dužničku krizu.", naveo je Buzek u saopćenju objavljenom na web stranici Evropskog parlamenta, prenio je Tanjug.

Buzek je ocijenio i da će, iako je ovaj paket mjera pokrenuo bivši premijer Silvio Berlusconi, nova talijanska vlada, kada bude sastavljena, biti u stanju da na osnovu tih reformi ojača euro i popravi situaciju u Italiji.

"Mario Monti ima sve prave osobine da sastavi novu vladu nacionalnog jedinstva u Italiji, u ovom vremenu krize, ima bogato iskustvo, uključujući i posao evropskog komesara i veliku podršku, što će dobro služiti Italiji i Evropi. Vrijeme krize je i vrijeme većih odgovornosti. Evropa i tržišta mogu da mu vjeruju. Ranija iskustvo Marija Montija je najbolja preporuka da će on provesti potrebne reforme", navodi se u saopćenju.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano imenovao je sinoć Montija (68), bivšeg evropskog komesara i profesora ekonomije, za mandatara za sastav nove vlade Italije, poslije ostavke Berlusconija.

Berlusconi, koji je sinoć podnio ostavku, rekao je danas da se ne predaje i da će udvostručiti svoje aktivnosti u parlamentu, ali i da će dati podršku prijelaznoj vladi.

Berluskonijeva stranka Narod slobode saopćila je ranije jučer da je spremna podržati novu tehnokratsku vladu na čijem čelu će biti Monti.