{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bazen s nuklearnim gorivom u fukushimi opasno se zagrijao

F
22.3.2011. u 16:37
0
0
Bazen s nuklearnim gorivom u fukushimi opasno se zagrijao
0
Bazen s nuklearnim gorivom u fukushimi opasno se zagrijao
Foto: AP
Bazen sa šipkama s nuklearnim gorivom u Fukushimi opasno se zagrijao.
Službenik japanske Agencije za nuklearnu sigurnost Hidehiko Nishiama prenosi da je visoka temperatura vode u bazenu najvjerovatniji uzrok pare koja od ponedjeljka izbija iz drugog reaktora nuklearke na sjeveroistočnoj obali Japana, razorenoj u potresu i cunamiju 11. marta.

Ako voda iz bazena ispari, šipke s istrošenim nuklearnim gorivom ostat će na suhom i povećati opasnost od ispuštanja radijacije u okoliš. Radnici su se u utorak, nakon što su dan ranije morali prekinuti radove, vratili u Fukushimu 1 i nastavili sa spajanjem električnih kablova kako bi obnovili proces hlađenja pregrijanih reaktora.

BBC javlja da su struju dobila četiri od šest reaktora i da je nivo radijacije u elektrani stabilna, iako se nad drugim i trećim reaktorom i dalje uzdižu para i dim. Ipak, kada do reaktora stigne struja, stručnjaci upozoravaju da neće biti dovoljno jaka za pokretanje sistema za hlađenje i nadzor reaktora.

UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA objavila je da je radijacija 1600 puta veća od normalne u krugu od 20 kilometara oko nuklearke iz kojeg je stanovništvo evakuirano prošle sedmice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: