Fukushima
0

Nastavljeno polijevanje reaktora vodom, pritisak stabiliziran

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U japanskom nuklearnom kompleksu Fukushima, koji je teško oštećen u razornom potresu 11. marta, u nedjelju ujutro je nakon pauze od nekoliko sati nastavljeno polijevanje pregrijanih reaktora vodom, a pritisak u reaktoru 3 koji je počeo rasti sada je stabiliziran.

Japanska agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost saopćila je rano jutros da pritisak u reaktoru 3 ponovo raste i da će operateri zbog toga morati ispustiti određenu količinu radioaktivnog plina u okoliš, što će dovesti do povećanja stupnja radijacije oko nuklearke koja je od Tokija udaljena 250 kilometara.

Međutim, kompanija TEPCO, koja rukovodi Fukushimom, upravo je saopćila da je pritisak stabiliziran, prenosi agencija Kyodo.

U pokušaju da se spriječi nuklearnu katastrofa, u nedjelju ujutro je oko devet sati po lokalnom vremenu nastavljeno i posipanje reaktora vodom iz vatrogasnih vozila, saopćio je dužnosnik japanske agencije za nuklearnu sigurnost.

Vatrogasna služba u subotu je reaktore zalila sa 2.000 tona vode iz vozila kojima ne upravljaju ljudi, jer su vatrogasci koji su do sada sudjelovali u operaciji hlađenja reaktora bili izloženi neobično visokom stupnju radioaktivnosti, javio je AFP.

Problemi u nuklearnom kompleksu počeli su kada su nakon potresa, jačine 9 stepeni Richterove skale, uslijed nestanka struje prestali s radom sistemi za hlađenje ukupno šest reaktora koliko ih ima u Fukushimi.

Zbog prestanka rada rashladnih sistema došlo je do niza eksplozija i požara na reaktorima, a inžinjeri otada pokušavaju držati gorive šipke i bazene za skladištenje potrošenog nuklearnog goriva pod vodom. Kada su pregrijane gorive šipke izložene zraku, one počinju da se tope i ispuštaju velike količine opasnih radioaktivnih čestica u atmosferu.

Japanski inžinjeri su u subotu uspjeli da spoje strujni dalekovod sa reaktorom 2 i pokušavaju provesti struju do njega kako bi sistemi za hlađenje mogli ponovo da prorade.

Inžinjeri u Fukushimi se nadaju da će sistem za hlađenje jezgre reaktora i vode u bazenima s potrošenim gorivom proraditi kada bude osiguran dovod struje, ali imajući u vidu razmjere oštećenja nuklearke, nije izvjesno da će sistem proraditi čak i ako struje bude bilo, rekli su predstavnici kompanije TEPCO.