Ne primaju uplate
0

Bank of America obustavlja poslovanje s WikiLeaksom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka banka (Bank of America) saopćila je u subotu odluku da ne prima nikakve uplate za web stranicu WikiLeaks, koja je objavila mnoštvo povjerljivih dokumenata vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Ta banka, sa sjedištem u Charlotteu, u Sjevernoj Karolini, navela je u saopćenju da više neće obaviti nikakvu transakciju za koju vjeruje da je namijenjena toj web stranici.

"Ta odluka je zasnovana na našem razumnom uvjerenju da bi WikiLeaks mogao biti umiješan u aktivnosti koje su, između ostalog, u neskladu s našom internom politikom platnog prometa", navode u banci.

WikiLeaks, koji je u julu objavio niz povjerljivih dokumenata o Afganistanu, u oktobru o Iraku, a u novembru počeo da objavljuje 250.000 tajnih depeša State Departmenta, najavio je da će se sljedeći dokumenti koje bude pružio na uvid javnosti odnositi na - banke.

Osnivač Wikileaks Julian Assange svojedobno je izjavio da ima gomilu dokumenata Bank of America.

WikiLeaks je svoje sljedbenike pozvao da prekinu poslovanje s tom bankom. "Pozivamo sve ljude koji vole slobodu da zatvore račune" u toj banci, navodi se u poruci Wikileaksa objavljenoj na Twitteru.