|

Iduća meta Wikileaksa su velike američke banke

Iduća meta Wikileaksa su velike američke banke
0
F
FENA
30.11.2010. u 09:40
16
komentara
0

dijeljenja
Iduća meta Wikileaksa su velike američke banke Foto: AFP
Velike američke banke bit će meta iduće objave povjerljivih dokumenata na internetskoj stranici WikiLeaks početkom 2011., rekao je njezin osnivač Julian Assange u intervjuu za poslovni magazin Forbes, objavljen u ponedjeljak.
Assange je rekao da početkom sljedeće godine planira objaviti znatnu količinu podataka o "velikim američkim bankama" koji otkrivaju "flagrantno kršenje" propisa, što bi "moglo srušiti jednu ili dvije banke".

On je odbio iznijeti više detalja o imenima banaka i reći hoće li otkriti krivična djela, no usporedio je razmjere nove objave sa e-mail porukama koje su izašle na vidjelo nakon sloma energetskog diva Enrona 2001. godine.

"To nije veliki materijal kao onaj o Iraku, ali se radi o desecima ili stotinama hiljada dokumenata, ovisno o tome kako ih definirate", rekao je za Forbes. WikiLeaks je u oktobru objavio oko 400 hiljada vojnih dokumenata iz rata u Iraku.

Assange je rekao da je WikiLeaks dosad davao prioritet u objavljivanju dobivenih dokumenata koji se odnose na vlade i međunarodne odnose, ali procjenjuje da se oko 50 posto informacija kojima raspolaže odnosi na privatna poduzeća.

Potvrdio je da je WikiLeaks u posjedu mnogih dokumenata koji se odnose na naftni div British Petroleum (BP), ali još uvijek s procjenjuje je li materijal "originalan".

Farmaceutske tvrtke također bi mogle biti predmet jedne od idućih objava podataka koji su procurili do WikiLeaksa.

Upitan za primjer slučaja predviđenog za objavljivanje, on je spomenuo jednu neimenovanu teksaško-kanadsku naftnu kompaniju, koja je imala bušotine u Albaniji. "Oni su imali bušotine u Albaniji koje su sabotirane. Albanska vlada je surađivala s nekom drugom kompanijom", rekao je Assange.

Stranica WikiLeaks u nedjelju je počela objavljivati više od 250 hiljada povjerljivih diplomatskih depeša State Departmenta, što je izazvalo oštru osudu Washingtona i dovelo do pokretanja krivične istrage u SAD-u zbog krađe povjerljivih dokumenata Državnog sekretarijata.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...