Pentagon u strahu
0

WikiLeaks planira "veliku objavu" američkih tajnih dokumenata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izgleda da je internetska stranica WikiLeaks blizu objavljivanja onoga za što Pentagon strahuje da je najveća zaliha američkih tajnih dokumenata u historiji - stotine hiljada obavještajnih izvještaja prikupljenih nakon invazije na Irak 2003. godine.

U poruci postavljenoj u četvrtak na društvenu mrežu Twitter, organizacija je saopćila da "predstoji velika pres-konferencija WikiLeaksa u Evropi". WikiLeaks nije javno komentirao tu objavu, prenosi AP.

Njihova objava bit će najveće curenje tajnih dokumenata u američkoj historiji, a vojni zvaničnici se žure da suzbiju štetu.

Tim od više od stotinu analitičara iz svih rodova američke vojske, predvođen Vojnom obavještajnom agencijom, grozničavo pretražuje iračke dokumente za koje vjeruje da će biti objavljeni.

"Nazvani Radna grupa za razmatranje informacija, ti analitičari su pretraživali dokumente i terminologiju kako bi povukli imena i ostale teme koje bi mogle biti posebno osjetljive", saopćili su zvaničnici.

Radna grupa obavijestila je američku Centralnu komandu o nekim od imena Iračana i saveznika i o ostalim informacijama za koje vjeruje da bi mogle predstavljati opasnost ukoliko budu objavljene u javnosti, saopćili su zvaničnici, primjećujući da su u ovom slučaju - za razliku od ranije objave WikiLeaksa nekih 77.000 dokumenata iz Afganistana - unaprijed obaviješteni da bi imena mogla objavljena.

Ranije curenje dokumenata, u julu, zaprepastilo je američku vojsku, koja je optužila WikiLeaks za nedgovornost.