Svijet
0

Ban Ki-moon: Tenzije na Korejskom poluostrvu mogu izmaći kontroli

FENA
Ban Ki-moon
Ban Ki-moon
Tenzije na Korejskom poluostrvu prijete da izmaknu kontroli, upozorio je u utorak generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon pošto je Sjeverna Koreja upozorila strance da se evakuišu iz tog regiona da bi izbjegli "osvetnički rat".

"Sadašnji nivo tenzija je veoma opasan. Mali incident izazvan netačnom računicom ili pogrešnom procjenom mogao bi stvoriti situaciju koja neće moći da se kontroliše", rekao je on novinarima u Rimu, gdje je razgovarao s predsjednikom Italije Giorgiom Napolitanom i papom Franjom.

On je kazao da je apelovao na sjevernokorejske vlasti da se uzdrže od "provokativne retorike" i da je tražio od susjednih zemalja da pokušaju da izvrše uticaj na Pjongjang, prenosi Reuters.

Sjeverna Koreja u utorak je saopćila da Korejsko poluostrvo ide ka "termonuklearnom ratu" i savjetovala strance u Južnoj Koreji da razmotre evakuaciju iz te zemlje, u najnovijoj u seriji apokaliptičkih prijetnji.

Upozorenje je upućeno nakon sličnog savjeta Sjeverne Koreje stranim diplomatama u Pjongjangu, prošlog petka, u kome je rečeno da neće biti u stanju da im garantuju sigurnost od srijede ako izbije sukob.

"Situacija na Korejskom poluostrvu se približava termonuklearnom ratu", saopćio je iz Pjongjanga Komitet za mir u Aziji i Pacifiku.