Svijet
0

Assad podržava rusku vojnu kampanju u Siriji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je u intervjuu za jednu Iransku televiziju kako smatra da ruski napadi moraju biti uspješni ili bi cijeli Bliski Istok mogao biti uništen.

Dodao je i kako smatra da ruska intervencija ima potencijal da to učini s obzirom na podršku Irana i drugih zemalja.

"Rusija mora uspjeti, inače se suočavamo sa uništavanjem jednog cijelog regiona, a ne samo jedne ili dviju država", rekao je Assad.

Tokom intervjua sirijski predsjednik je kritikovao zapadne zemlje zbog, kako je rekao, "podrške teroristima i dolijevanja ulja na vatru" što je, prema njegovim riječima, izazvalo migrantsku krizu s kojom se svijet trenutno suočava.

"Oni su najviše pridonijeli ovakvoj situaciji, tako što su podržavali teroriste i omogućili im opsadu Sirije. Navodno se bore protiv terorizma, a u biti samo vode politiku terora", rekao je Assad.

Dodao je kako zapadne zemlje sada plaćaju račun svoje, kako je rekao, "propale politike".

"Sada imaju teroriste i milione izbjeglica u svojim zemljama. Njihov cilj nije bio stvaranje demokratije, kako su se ranije dičili, nego svrgavanje legalno izabranih vođa sirijskog naroda", smatra sirijski predsjednik.

Naime, više od pola miliona izbjeglica prešlo je Mediteransko more u ovoj godini, što je više nego dvostruko nego u prethodnoj godini, a više od 8 miliona je izbjeglo unutar Sirije.

Sirijski rat ulazi u svoju petu godinu, a više od 250.000 hiljada ljudi je poginulo. Režim sirijskog predsjednika posljednjih dana pretrpio je velike gubitke, a sam Assad priznao je da je njegova vojska pobunjenicima prepustila određene teritorije na sjeveru kako bi se odbranila područja koja su, kako prenosi Guardian, bitnija za sirijsku vlast.