Assad: Da nema podrške teroristima, rat u Siriji bi bio završen u roku od jedne godine

Klix.ba
19.12.2015. u 18:51
119
108
Assad: Da nema podrške teroristima, rat u Siriji bi bio završen u roku od jedne godine
119
Assad: Da nema podrške teroristima, rat u Siriji bi bio završen u roku od jedne godine Bashar al-Assad (Foto: EPA)
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je kako bi rat u njegovoj zemlji bio završen do kraja 2016. godine kada bi strane zemlje poput Turske, Saudijske Arabije, Katara i SAD-a prestale podržavati terorističke organizacije.
"Ukoliko bi ove države prestale logistički i diplomatski pomagati terorističkim organizacijama, garantujem da bi rat bio završen do kraj 2016. godine", izjavio je Assad tokom obraćanja u New Yorku.

Prema njegovim riječima ove zemlje pokušavaju putem terorističkih organizacija ostvarivati vlastite političke ciljeve na Bliskom istoku.

"Geopolotička koplja se lome preko leđa sirijskog naroda. Njihovu krv na svojim rukama nose i lideri spomenutih država. Zbog njih ovaj rat traje skoto pet godina, a kraj mu se još uvijek ne nazire", kategoričan je predsjednik Sirije.

Kritikovao je i odnos zemalja Koalicije za borbu protiv IDIL-a, koja vrši vazdušne napade na položaje militanata u Siriji.

"Oni su se uključili tek u borbu kada su teroristi počeli predstavljati prijetnju po njihove zemlje. To je krajnje licemjerstvo. Imali smo organizacije kao što je Al-Nusra front i prije nego što se pojavila tzv. Islamska država, međutim niko na njih nije obazirao pažnju", rekao je Assad.

Dodao je kako sve ove terorističke organizacije nemaju podršku naroda, te da opstaju i razvijaju se isključivo od pomoći iz vana.


Komentari (108)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: