Svijet
111

Assad: Pamtite me kao čovjeka koji je spasio Siriju

Klix.ba
Bashar al-Assad (Foto: EPA)
Bashar al-Assad (Foto: EPA)
Predsjednik Sirije Bashar al-Assad rekao je da je spreman primijeniti primirje pod uslovom da pobunjenici prekid vatre ne iskoriste za osvajanje teritorije.

On je u intervju za španske medije kazao da za deset godina želi da ga se ljudi sjećaju kao čovjeka koji je spasio Siriju pri tome ostavljajući otvorenim pitanje da li će i za deset godina biti predsjednik.

"Za deset godina, ukoliko mogu da spasim Siriju kao predsjednik, ali to ne znači da ću i dalje biti predsjednik za deset godina, samo pričam o svojoj viziji", kazao je Assad.

Dodao je da je njegova dužnost i posao da Sirija bude sigurna.

"Ako sirijski narod želi da budem na moći, bit ću. Ukoliko me ne žele, tu ne mogu ništa. Mislim, u tom trenutku ne mogu da pomognem svojoj zemlji, moram odmah da odem", istakao je Assad.

Svjetske sile postigle su dogovor o prekidu vatre u Siriji, ali se od tog trenutka borba dodatno intenzivirala. U intervjuu koji je dao 12. februara Assad je rekao da mu je cilj da njegove snage ponovo osvoje cijelu zemlju.

U novom intervju predsjednik Sirije kazao je da je sada spreman za prekid vatre, ali da je uvjet za to da "teroristi" ne smiju iskoristiti primirje za osvajanje.

"Cilj je spriječiti druge zemlje, posebno Tursku, da šalje vojnike, teroriste i naoružanja, kao i bilo kakve logističke podrške teroristima", navodi on pri tome koristeći za snage sirijske opozicije termin "teroristi".

Rekao je i da je podrška Rusije i Irana bila ključna u posljednjih ofanzivama vladinih snaga.

"Definitivno nam je potrebna pomoć Rusije i Irana iz jednog razloga: Više od 80 zemalja podržava teroriste na neki način", kaže Assad.

Dodaje da zemlje to rade direktno novcem, logističkom podrškom, naoružanjem, vojnicima, dok neke pružaju političku podršku na međunarodnim forumima.