Razočarani radom
111

Armenija i dalje čeka vojnu pomoć "istočnog NATO-a": Uputili smo zahtjev, ali on još nije ispunjen

V. K.
Vojska Armenije (Foto: Shutterstock)
Vojska Armenije (Foto: Shutterstock)
Zvaničnici Armenije ponovo su govorili o zahtjevu koji je upućen Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) za intervencijom na području sukoba između ove države i Azerbejdžana.

U obraćanju ODKB-u, sekretar Vijeća sigurnosti Armenije Armen Grigorjan iznio je niz kritika prema ovoj organizaciji te je poručio kako ne ispunjava zadatke zbog kojih je i uspostavljena.

"Šta smo očekivali od ODKB-a kada smo uputili zahtjev? Očekivali smo da pruži Armeniju vojnu i vojno-političku pomoć u cilju zaštite suvereniteta Armenije i kako bi Oružane snage Azerbejdžana napustile suverenu teritoriju Armenije. To je bio naš zahtjev, a on još uvijek nije ispunjen. Naravno, to nas ne zadovoljava", rekao je Grigorjan.

Podsjetimo, Armenija se obratila ODKB-u na osnovu Člana 4. kojim se štiti teritorijalni integritet država članica. Između ostalog, u ovom članu stoji da ako jedna od država članica bude napadnuta, onda će se to smatrati činom agresije na sve članice.

Misija ODKB-a stigla je u Armeniju 15. septembra te su otišli u zonu eskalacije sukoba na procjenu situacije. Međutim, organizacija je odbila poslati mirovne snage u ovu državu.

Inače, Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) osnovana je 1992. godine i predstavlja vojnopolitički savez koji funkcioniše po sličnim principima kao i NATO te pod jednim krovom okuplja bivše sovjetske republike.

Članice ovog saveza su Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Armenija, Kirgistan i Tadžikistan.