Sirijska kriza
0

Arapska liga pozdravila formiranje sirijskog opozicionog bloka

Klix.ba
Arapska liga je podržala i pozdravila formiranje nove koalicije sirijskih opozicionih snaga te je pozvala i druge opozicione stranke da im se priključe.

Nacionalna koalicija za sirijsku revoluciju i opozicione snage je u nedjelju predstavljena u Dohi, glavnom gradu Katara. Cilj nove grupe je ujedinjenje raznih grupa koje žele zbaciti predsjednika Bashara al-Assada sa vlasti.

"Nova grupa traži od regionalnih i međunarodnih organizacija da je priznaju kao legalnog predstavnika sirijskog naroda", kazao je šeik Hamad bin Jassim, premijer Katara.

Šest država Golfskog zaljeva je već priznalo novu koaliciju kao legitimnog predstavnika Sirije. Turska i mnoge zapadne zemlje su također pozdravile stvaranje koalicije. Međutim, neke članice Arapske lige, kao što su Irak i Liban, još uvijek ne podržavaju revoluciju u Siriji.

Zapadne i regionalne sile su u posljednjih nekoliko sedmica stavile veliki pritisak na razne struje i grupe u Siriji kako bi napravili jedinstveno i vjerodostojno tijelo koje bi moglo postati legitiman kandidat za dobijanje finansijske pa čak i vojne pomoći.

Sirijsko nacionalno vijeće, koje je ranije bilo dominantna opoziciona grupa za koju mnogi smatraju da je previše podijeljena i neefikasna, će kontrolisati 22 od 60 mjesta u vijeću Nacionalne koalicije. Predsjednik koalicije će biti Moaz al-Khatib, bivši imam džamije Umayyad u Damasku, koji je ove godine otišao iz Sirije, prenosi BBC.

Mark Toner, glasnogovornik State departmenta, je izjavio da će Sjedinjene Američke Države pružiti svaku vrstu pomoći Nacionalnoj koaliciji u borbi protiv krvave vladavine Bashara al-Assada. Ahmed Davutoglu, ministar vanjskih poslova Turske, je izjavio da međunarodna zajednica više nema razloga da ne podržava opoziciju.

Rusija i Kina su sve do sada sprečavale pružanje podrške opozicionim snagama u Siriji. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova je rekao da će njegova zemlja uskoro početi podržavati političku tranziciju koju vodi sirijski narod, a Rusija od Nacionalne koalicije traži pronalaženje mirnog rješenja za završetak krize između Sirijaca, bez uplitanja drugih zemalja, kroz dijalog i pregovore.