Svijet
0

Izabrano novo vodstvo Nacionalnog vijeća Sirije

Anadolija
Sastanak Nacionalnog vijeća Sirije (SUK), koji se održava u Dohi, rezultirao je izborom novog rukovodstva ovog tijela, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Kako je agenciji Anadolija rekao sekretar Vijeća Enes al-Abde, na sastanku je prihvaćen prijedlog o rekonstrukciji rukovodstva tog tijela, a u novo rukovodstvo uključeni se predstavnici pobunjeničkih oružanih snaga. Procenat zastupljenosti žena u Nacionalnom vijeću Sirije povećan je na 15 posto.

"Broj predstavnika revolucionara u Nacionalnom vijeću Sirije je povećan. Vijeće je obogaćeno i za predstavnike sa različitim političkim stavovima od liberala do nacionalista, uz povećanu prisutnost predstavnika manjina", pojasnio je on.

Delegacije brojnih zemalja nazoče sastanku u katarskoj prijestolnici, a za osmi novembar je najavljen susret predstavnika svih frakcija opozicije. Na ovom sastanku očekuje se prisustvo i brojnih visokih dužnosnika iz svijeta, među kojima i ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton, izjavila je tokom posjete Hrvatskoj kako Nacionalno vijeće Sirije ne može biti jedini predstavnik opozicije, te ukazala na potrebu formiranja široke koalicije, koja bi obuhvatila sve pobunjeničke frakcije.