Sastanak u Saudijskoj Arabiji
1

Arapska liga traži hitne razgovore o krizi u Siriji

Klix.ba
Ministri vanjskih poslova Arapske lige će se sastati u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, kako bi razgovarali o krizi u Siriji.

Očekuje se da će ministri razgovarati o novom specijalnom izaslaniku za Siriju, koji će zamijeniti Kofija Annana, koji je ranije ovog mjeseca dao ostavku. Annan je dao ostavku na ovu poziciju nakon što njegov mirovni plan nije postigao željeni uspjeh.

Jedna od najvažnijih tačaka o kojoj će se raspravljati u Džedi je i nasljednik Kofija Annana. Prema nekim izvještajima, najbolji kandidat je trenutno alžirski diplomata Lakhdar Brahimi.

Razgovore će voditi izaslanici Katara i Saudijske Arabije, koji podržavaju pobunjenike.

Mandat Ujedinjenih nacija u Siriji, u kojem trenutno učestvuje 150 posmatrača, ističe naredne sedmice. Vijeće sigurnosti će o ovome raspravljati u četvrtak iako ne postoji koncenzus u vijeću, jer Rusija traži produžavanje misije, a Sjedinjene Američke Države su skeptične oko prijedloga.

Umjesto toga, SAD poduzima korake izvan UN-a kako bi podržala pobunjenike u Siriji, prenosi BBC.

"Naš primarni cilj je da ubrzamo kraj krvoprolića i Assadovog režima. Naše obavještajne službe i naša vojska imaju jako veliku odgovornost i ulogu u ovoj krizi te ćemo zbog toga oformiti radne grupe", kazala je Hillary Clinton.