Novi datum nepoznat
0

Odgođen arapski sastanak o Siriji

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ministri spoljnih poslova zemalja Arapske lige odgodili su sastanak u Saudijskoj Arabiji o krizi u Siriji, a novi datum nije objavljen.

Američki državni sekretar Hillary Clinton, izjavila je tokom posjete Istambulu da Amerika i SAD rade zajedno na detaljima plana o pružanju podrške sirijskoj opoziciji. U međuvremenu, borbe su nastavljene u glavnom gradu Damasku i Alepu, drugom gradu po veličini u Siriji.

Anan je podnio ostavku na položaj izaslanika Arapske lige i UN za Siriju ranije ovog mjeseca, zbog neuspjeha njegovog mirovnog plana u šest tačaka i nesuglasica u Savetu bezbjednosti UN o načinu rješavanja krize u Siriji.

O njegovom nasljedniku trebalo je da se razgovara na sastanku ministara spoljnih poslova arapskih zemalja u Džedi, ali je zamjenik generalnog sekretara Arapske lige Ahmed Ben Heli rekao novinara da je susret odgođen i da novi datum nije određen.

Heli nije naveo razloge za odgađanje sastanka, prenio je BBC.

Kao glavni kandidat za Ananovog nasljednika pominje se ugledni alžirski diplomata Lahdar Brahimi, bivši alžirski ministar spoljnih poslova, koji ima iskustvo u rješavanju međunarodnih problema.

Brahimi (78) je služio kao specijalni izaslanik UN u Iraku poslije invazije SAD i svrgavanja Sadama Huseina i u Afganistanu poslije okončanja vladavine talibana, kao i u Južnoafričkoj Republici u vrijeme kada je ta zemlja izlazila iz aparthejda.

Vijeće sigurnosti UN u aprilu je odobrio razmještanje 300 posmatrača u Siriji radi nadgledanja prekida vatre, koji je bio dio Ananovog plana.