Svijet
0

Mukdad: Sirija je spremna da sarađuje s Brahimijem

FENA
Lakhdar Brahimi
Lakhdar Brahimi
Sirija je spremna da sarađuje s novim međunarodnim izaslanikom Lahdarom Brahimijem, izjavio je u četvrtak zamjenik ministra vanjskih poslova Fejsal Mukdad, koji je izrazio nadu da će iskusni alžirski diplomata doprinijeti stvaranju uslova za uspostavljanje "nacionalnog dijaloga" u Siriji.

"Obavijestili smo Ujedinjene nacije da prihvatamo imenovanje Brahimija. Sa zadovoljstvom iščekujemo da vidimo koje će on ideje dati za potencijalna rješenja našeg problema", rekao je Mukdad novinarima u Damasku, prenosi AFP.

Muktad je kazao da je potrebno "dobro razumijevanje razvijanja krize, daleko od međunarodnih pritisaka".

Kako je rekao, strano miješanje bilo je glavni uzrok 17-mjesečnog sukoba, u kojem je prema procjenama Sirijske opservatorije za ljudska prava ubijeno skoro 25.000 ljudi.

Brahimi treba da preuzme dužnost od odlazećeg međunarodnog izaslanika Kofija Annana krajem mjeseca, nakon što je 2. augusta dosadašnji zajednički posrednik UN-a i Arapske lige za Siriju objavio da se povlači, nakon neuspjeha u provedbi njegovog mirovnog plana.

Brahimi je bio izaslanik UN-a u Afganistanu, prije i poslije napada na SAD 11. septembra 2000. godine, i u Iraku nakon invazije 2003. godine.