Posljednja istraživanja
5

Antibiotici azitromicin i doksiciklin možda i nisu toliko efikasni protiv korone

A. B.
Azitromicin i doksiciklin imaju protuupalno djelovanje, Ilustracija: Shutterstock
Azitromicin i doksiciklin imaju protuupalno djelovanje, Ilustracija: Shutterstock
Kliničko ispitivanje britanske platforme PRINCIPLE namijenjene istraživanju potencijalnih lijekova za tretman bolesti COVID-19, pokazalo je da antibiotici azitromicin i doksiciklin nisu u potpunosti efikasni u toj namjeni.

Inače, platforma PRINCIPLE istražuje efikasnost lijekova koji bi mogli koristiti za tretman bolesti COVID-19 kod starijih osoba koje su na kućnom liječenju, a sve kako bi se na taj način zaustavila potreba za hospitalizacijom.

Azitromicin i doksiciklin su dva antibiotika koja se u najvećoj mjeri spominju kao zasebni tretmani COVID-19 u nadi da će u ranijoj fazi ove bolesti pomoći pri izliječenju. Daljim pregledom privremenih analiza ovih lijekova u ispitivanju koje je provela platforma PRINCIPLE, utvrđeno je da oni nemaju korisnog efekta kod pacijenata starijih od 50 godina koji se liječe kući.

Ispitivanje je pokazalo da ni kod jednog pacijenta nije primijećeno smanjeno vrijeme oporavka korištenjem ovih antibiotika. Naglašeno je da u istraživanje nisu ulazile osobe koje su već hospitalizovane zbog bolesti.

Kada je riječ o azitromicinu, istraživanje je provedeno nad 526 slučajno odabranih pacijenata kojima je davano 500 mg dnevno ovog lijeka tokom tri dana. U prvih 14 dana, rezultati liječenja navedenih pacijenata ovim antibiotikom upoređeni su sa rezultatima 862 osobe koje su imale uobičajeni tretman i njegu protiv COVID-19.

Nakon tog perioda je pokazano da je azitromicin samo 0,024 posto efikasniji od uobičajenog tretmana. Nakon 28 dana, rezultati su pokazali da je srednje vrijeme oporavka od COVID-19 za 0,94 dana kraće kod osoba koje se liječe azitromicinom što je zapravo za 0,23 posto u korist ovog lijeka što se smatra malim postotkom.

Također, nije bilo dokaza ni o tome da je azitromicin smanjio broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva u odnosu na uobičajeni tretman bolesti COVID-19.

Ispitivanje doksiciklina je izvršeno nad 798 također slučajno odabranih učesnika kojima je davano 200 mg lijeka prvog dana. a zatim po 100 mg dnevno tokom šest dana.

U prvih 14 dana, rezultati liječenja navedenih pacijenata ovim antibiotikom upoređeni su sa rezultatima 994 osobe koje su imale uobičajen tretman i njegu protiv COVID-19.

Privremenom analizom je pokazano da je doksiciklin za samo 0,044 posto klinički efikasniji u odnosu na uobičajenu njegu.

Osim toga, vrijeme oporavka je smanjeno za jedan dan, a stopa hospitalizacije manja za dva posto što se smatra malim za ovaj lijek. Konačni rezultati za grupu lijekova doksiciklina bit će dostupni nakon njegovog ispitivanja poslije 28 dana praćenja pacijenata.

Također, dodatni detalji i analize oba lijeka bit će kasnije objavljeni u recenziranim časopisima.

Kliničke smjernice u Engleskoj trenutno preporučuju liječenje doksiciklinom oralnim putem za sumnju na upalu pluća kod oboljelih od COVID-19 ukoliko je uzrok bakterijski ili ukoliko nije jasno je li bakterijski ili virusni, a simptomi su inače zabrinjavajući.

Istraživanje platforme PRINCIPLE je pokazalo da doksiciklin nije efikasan kao lijek na sumnju na COVID-19 izazvan virusnom upalom pluća te se u te namjene ne može koristiti.

Profesor Chris Butler s Univerziteta Oxford i jedan od istraživača platforme PRINCIPLE kazao je da ova dva antibiotika imaju protuupalno, bakterijsko i potencijalno antivirusno djelovanje zbog čega su se i smatrali mogućim tretmanima protiv COVID-19 za liječenje u kućnim uslovima.

Dok se dovršava analiza potpune studije uzeto je u obzir to da trodnevni tretman azitromicinom i sedmodnevni doksiciklinom nemaju značajne koristi u pogledu skraćivanja vremena oporavka pacijenata.

Prema mišljenju ovog profesora i drugih naučnika, ovi podaci ukazuju na to da ova dva antibiotika neće pomoći pacijentima u ranim fazama njihove bolesti. Smatraju da su ovo važna otkrića jer su se i azitromicin i doksicilin koristili za liječenje COVID-19 u kućnim uslovima čak i u odsustvu sumnje na bakterijsku upalu pluća zbog čega bi se taj tretman trebao dalje preispitati posebno zbog toga što prekomjerna upotreba antibiotika može podsticati na pojavu antimikrobne rezistencije.

"Platforma PRINCIPLE se proširila širom Velike Britanije u istraživanju potencijalnih lijekova za tretman bolesti COVID-19 , a sve kako bi se ubrzao oporavak i spriječile hospitalizacije. Istraživanje je u toku i u narednom periodu će se nastaviti sa procjenom tretmana protiv COVID-19 u kućnim uslovima. Potrebno je još puno ljudi ispitati u toku studije jer postoji još nekoliko potencijalnih tretmana koje je potrebno testirati", naveo je profesor Butler, piše na stranici Univerziteta Oxford.