Svijet
0

Amnesty International pozvao SAD da ukine smrtnu kaznu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) pozvala je u petak Sjedinjene Američke Države da ukinu smrtnu kaznu i tako daju primjer drugim državama.

SAD je jedina država od svih zemalja Sjeverne i Južne Amerike gdje su u 2009. izvršavane smrtne kazne, saopćio je AI uoči Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne koji se obilježava 10. oktobra.

"Velika većina država je odbacila smrtnu kaznu. Kako SAD može tvrditi da je lider na području ljudskih prava, a da i dalje provodi sudska ubistva", izjavila je direktorica za međunarodno pravo i politiku u Amnestyju Widney Brown.

"Smrtna kazna je okrutna, degradirajuća, nedjelotvorna i potpuno u suprotnosti s bilo kakvim konceptom ljudskog dostojanstva. Njena primjena u SAD-u je obilježena proizvoljnošću, diskriminacijom i greškom", dodala je.

Ubistva u kojima su žrtve bijelci prije rezultiraju smrtnom kaznom nego ona u kojima su žrtve crne boje kože, naveo je AI, prenosi Reuters.

"Rasa, geografija, izborna politika, lokalne financije, sastav porote i kvalitetu pravnog zastupanja su sve problematični faktori kada je riječ o slučajevima za koje je zaprijećena smrtna kazna.

Suđenje za zločin za koji je zaprijećena smrtna kazna je nalik sudjelovanju u smrtonosnoj lutriji i tome ne bi trebalo biti mjesta u bilo kojem pravosudnom sustavu", rekla je Brown.

Više od polovice svih smrtnih kazni u SAD-u se provodi u tri države - Teksasu, Virdžiniji i Oklahomi, navela je britanska agencija.