Svijet
0

EU i Vijeće Evrope za ukidanje smrtne kazne u cijelom svijetu

FENA
Evropska unija i Vijeće Evrope zatražili su u petak, povodom predstojećeg evropskog i svjetskog Dana protiv smrtne kazne - 10. oktobra, da ova "surova" praksa bude ukinuta u cijelom svijetu, bez obzira na okolnosti.

"Smrtna kazna je surova i neljudska, ona skrnavi ljudsko dostojanstvo i osnovna ljudska prava na kojima se temelje naše dvije organizacije", navodi se u zajedničkom saopćenju EU-a i Vijeća Evrope.

Ove dvije organizacije upozoravaju da nijedan pravosudni sustav nije nepogrešiv i da je u slučaju smrtne kazne eventualnu počinjenu nepravdu nemoguće ispraviti.

Zbog ovoga moramo nastaviti da objašnjavamo zbog čega je smrtna kazna pogrešna i zbog čega buduće generacije zaslužuju da žive u svijetu oslobođenom ovoga vida kažnjavanja, dodaje se u saopćenju koje prenose agencije.

Iako smrtna kazna nije de jure ukinuta na čitavom evropskom prostoru, nijedna od članica EU-a ili Vijeća Europe nije od 1997. godine primijenila ovaj vid kažnjavanja, a posebno se pozdravlja činjenica da je Ustavni sud Ruske Federacije donio odluku prema kojoj se smrtna kazna ne može izreći ni primijeniti ni u jednom slučaju u toj državi.

Jedina država u Evropi koja još uvijek prakticira smrtnu kaznu je Bjelorusija i ove dvije organizacije ponovile su poziv Minsku da prekine s tom praksom.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton također je u zasebnom saopćenju osudila izvršavanje smrtne kazne u mnogim svjetskim državama, ali je ukazala na činjenicu da se broj država u kojima je ova praksa obustavljena sve veći.

"Ohrabrujuće je što je ogromna većina država ukinula smrtnu kaznu u svom zakonodavstvu ili praksi. Ipak, još ima prostora za napredak i svaka izvršena smrtna kazna je jedna smrtna kazna previše. Zato sam rad na ukidanju smrtne kazne postavila kao lični prioritet", navela je Ashton.

Usprkos činjenici da je ovaj vid kažnjavanja ukinut u čak dvije trećine država, odnosno 139, samo prošle godine izvršeno je 5.679 pogubljenja. Ovaj broj za nijansu je manji od 5.735 pogubljenja u 2008., odnosno 5.851 pogubljenja u 2007.

Broj država koje su potpuno, i u zakonodavstvu i u praksi ukinule smrtnu kaznu između 1993. i 2009. povećao se sa 55 na 97. Moratorij na smrtnu kaznu ili je u praksi ne primjenjuju ima 139 država.

Smrtna kazna prakticira se danas u 58 država, ali je ovaj vid kažnjavanja u protekloj godini upotrijebljen u samo 18 država, među kojima po broju pogubljenja prednjače Kina, Iran, Irak, Saudijska Arabija i SAD.