|

Izvršena egzekucija anestetikom za eutanaziju životinja

Izvršena egzekucija anestetikom za eutanaziju životinja
0
S
SRNA
17.12.2010. u 09:59
3
komentara
0

dijeljenja
Izvršena egzekucija anestetikom za eutanaziju životinja John David Duty (Foto: AP)
U SAD je sinoć, anestetikom koji se koristi za eutanaziju životinja, pogubljen John David Duty, zatvorenik u Oklahomi osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva svog cimera u ćeliji, saopštile su vlasti američke države Oklahoma.
"Procedura ubrigavanja anestetika počela je u 18.12 sati po lokalnom vremenu, a smrt osuđenog proglašena je u 18.18 sati", izjavio je za AFP Jerry Massie, portparol zatvora.

On je dodao da se sve odvijalo prema planu, a posljednje riječi Johna Dutyja upućene su porodici Curtisa Wisea, zatvorskog cimera koga je Duty ubio.

"Želim da vam se izvinim. Nadam se da ćete jednoga dana moći da mi oprostite. Hvala Isusu, spreman sam da se vratim kući" , bile su posljednje riječi Dutyja.

Prvi put u SAD, osuđenom na smrt ubrizgan je smrtonosni koktel anestetika pentobarbital, koji se uobičajeno koristi za eutanaziju životinja.

Vlasti Oklahome dobile su odobrenje od federalnog žalbenog suda da upotrijebe ovaj koktel umjesto uobičajenog koktela tiopentalom, za kojim vlada nestašica u cijeloj zemlji.

Ova prva upotreba koktela anestetika pentobarbitala mogla bi početi da se primjenjuje i u ostalim američkim državama ukoliko i u 2011. godini bude vladala nestašica uobičajenog smrtonosnog koktela koji se do sada koristio.

Kada je zadavio svog 22-godšnjeg cimera iz zatvorske ćelije, Duty je služio tri doživotne kazne zatvora zbog silovanje, pljačku i pucnjavu s namjerom da ubije.

Duty je priznao da je ubio svog cimera, jer je želio da bude izolovan, a lokalni mediji su objavili da je on potom napisao pismo majci svoje žrtve, opisavši joj u detalje brutalno ubistvo njenog sina.

Tokom suđenja je priznao da je kriv i odbio da njegov advokat uloži dokaze o olakšavajućim okolnostim. On je od suda tražio da ga osude na smrt.

John Duty je 46. i posljednji osuđenik koji je pogubljen 2010. godine, a treći u Oklahomi.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...