{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amerikanci u Afganistanu dobijaju futurističko oružje

F
16.10.2010. u 12:09
0
32
Amerikanci u Afganistanu dobijaju futurističko oružje
0
Amerikanci u Afganistanu dobijaju futurističko oružje
Futuristički bacač granata XM25, koji ispaljuje laserski-navođene projektile s mikročipom, u novembru bi trebali dobiti prvi američki vojnici u Afganistanu, objavio je u petak web portal američke vojne industrije Soldier Systems.
XM-25 je kompjuterizirano ručno oružje težine 5,4 kg, koje laserom tačno određuje udaljenost do cilja i može biti programirano da projektil od 25 mm detonira do tri metra ispred, iznad ili iza mete, ovisno od terena. Mikročip unutar granate mjeri koju je udaljenost projektil prešao prije nego što eksplodira, omogućujući vojnicima da precizno ciljaju neprijateljske borce skrivene iza zaklona.

Očekuje se da će novo oružje pomoći američkim vojnicima protiv zasjeda Talibana, koji na njih često pucaju iza zaklona zida ili kanala u afganistanskim selima, obično s udaljenosti od više stotina metara. Svaka granata ima mali magnet koji generira struju dok se vrti kroz zrak i napaja mali mikroprocesor koji mjeri prijeđenu udaljenost. Soldier Systems navodi da će se u novembru u Afganistan poslati prvih pet kompleta bacača XM-25 s municijom i instruktorima za obuku, a kasnije 36 komada tog revolucionarnog oružja, čije je cijena oko 25.000 dolara.

Iako je prvotno bilo planirano da novo oružje dobiju američke specijalne snage, ta je čast pripala 101. zračno-desantnoj brigadi stacioniranoj u istočnom Afganistanu. XM25 ima granate koje se rasprskavaju u zraku i može tući neprijatelja iza zida, unutar objekta ili u streljačkom zaklonu. Isporučuje se u kompletu s termoosjetljivim vizirom za noćno gađanje, a može pogađati ciljeve do 500 metara udaljenosti, prenosi Hina.

Sistem je razvijen u suradnji firmi Heckler & Koch i Alliant Techsystems. Američka vojska dugoročno planira opremiti svaku pješačku desetinu s jednim bacačem granata XM25.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: